fraser island

Tjoho!
Om Whitsundays hade värsta tänkbara väder så var situationen den omvända på vår 2-dagarstripp till Fraser Island - solen strålade och inte ett moln syntes. Fraser är världens största sandö (12 mil lång) som består nästan helt av sand men ändå finns där omväxlande natur. Ön är beströdd med 40 sötvattenssjöar, flera med kristallklart vatten. Vi badade i Lake McKenzie som är den största och det var verkligen en syn utöver det vanliga! Föreställ er en pool mitt i skogen! Kristallklart vatten, inte den vanliga mindre inbjudande bruna färgen som skogssjöar ju brukar ha. Tydligen är sjön naturligt sur vilket gör att djur och växter inte trivs. Vattnet har samma pH som tvål, schampo och andra rengöringsprodukter och vår guide påstod att man såg 10 år yngre ut efter ett dopp i sjöns iskalla vatten. Givetvis ville jag återuppleva mig själv som 14 så jag trotsade kylan och tog en simtur trots att jag nästan fick kramp. Förutom att min hy ser ut som en 14-årings (beror på den dåliga Sydneyluften så det börjar läka nu) märkte jag ingen uppenbar föryngring men håret känns fortfarande ovanligt blankt och glansigt.
Ön har bara sandvägar så det är endast fyrhjulsdrivna fordon som kan ta sig fram. Vi åkte en minibuss där det var obligatoriskt med bälte - "ni lär märka varför" som chauffören sa. Inne på skogsvägarna var det otroligt skumpigt. En av vägarna kallades berg-o-dalbanan... Men när vi körde längs med havet på en jättebred strand gick det smidigt. Strand så långt ögat kunde nå åt båda håll, hav på ena sidan och skog på den andra. Vid ett flertal tillfällen kunde vi skåda valar ute i havet som hoppade och blåste ut vatten genom sina lufthål. Vi stannade vid en utsiktsplats nästan 100 meter ovanför havet där vi kunde se sköldpaddor, hajor och rockor nere i vattnet eftersom det var så kristallklart. Det fanns inget stängsel så om man gick för nära kanten kunde man få hoppa bungy jump fast utan rep. Stannade även vid några mindre sjöar där man kunde sola och bada (i havet fick man inte pga extremt många hajar och även risk för maneter). På ön finns en stor population vilda dingos och ön är översållade med varningsskyltar om att man inte får mata eller klappa dem. Vi hade turen att få se en på stranden!
Fraser är helt klart värt ett besök och överträffade våra förväntningar. Åk dit för strandliv, djur och fin natur. Förutom det jag nämnt fanns även ett stråk med regnskog och små bitar "öken" som hade bildats av sand som blåst upp i dalar och kvävt all vegetation. Endast de döda trädtopparna stack upp! Förvånande var dock att trots att det blev väldigt varmt (runt 25 grader) på dagarna så blev det ner mot +4 på nätterna = jättekallt... De flesta som åker till ön bor i tält och vi avundades dom inte alls när vi gick in i vår uppvärmda stuga.
Nu är vi dock mättade på resor för ett tag framöver, det tar på krafterna att åka runt, packa upp för en natt, packa ner, leta hostel och passa utflyktstider så vi bestämde oss för att hoppa över Brisbane och Byron Bay som vi först tänkt besöka och åka straight back to Sydney. Sitter just nu på bussen och är framme lördag morgon efter sköna 24 timmars bussresa... Håller alla tummar jag har för att hitta eluttag när vi gör uppehåll för datorn börjar redan få dåligt batteri.
Dingo!
Vid skeppsvraket Maheno från 1935

Kommentarer
Postat av: Carro

Så fint! Kul att ni fick finare väder på fraser! men ni gjorde allt ett misstag att hoppa över byron bay! Va mitt favoritställe, det skulle ni ha gillat! Hörs i helgen! :)

2011-07-22 @ 20:29:53
Postat av: Johan

Tänker på alla familjer i Norge som har förlorat sina barn. Minst 91 familjer har fått sina liv förändrade​ för all tid. Jag undrar vad de på Flashback skriver en dag som denna när terroriste​n är en av dem, nationalis​t och Islam-fien​tlig. Kommer någon dra alla höger-extr​emister över samma kam? Eller är det lättare att förstå att detta var en handling utförd av en person när personen inte är muslim?

2011-07-25 @ 02:35:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0