Veckans jobbigaste dag till ända!

TJA!
Idag har jag bland annat ägnat en och en halv timme (och nästan 70 spänn) åt att försöka skriva ut. Inget ont om kära Macquarie, men dom lyckades till och med bryta ned mitt annars så gladlynta humör när jag fick paya för andras utskrifter och fick typ hälften av mina egna. Hädanefter blir det till att skriva ut på State Library istället!

I skolan har det varit jättekul! Economics har ganska mycket matematiska grejer, känns som att jag valt rätt grej. Gillar när det är så svårt att hjärnan nästan kokar. Det har varit showers hela dagen som dom säger här, eller regnskurar på svenska. Min flatmate yrade omkring och vände upp och ned på lägenheten imorse för att hitta ett fint ärtgrönt paraply till mig trots att jag inte frågat, snällt :) kan tillägga att det trots regnet har varit närmare 30 grader varmt!

Efter skolan tog jag en löptur i skymningen. Det låg ett helt otroligt sken över stan och bron, aprikosorangeguldrosa - synd att kameran inte följde med.. Sedan har jag ägnat två och en halv timme åt microeconomics. Har min första tutorial imorgon vilket innebär att jag förväntas interagera på något sätt och inte sitta som en död fisk som man kan göra på föreläsningarna. Nervöst men kul! Ska försöka catcha lite sömn så att jag slipper vara koffeinhög vid mitt första tutorialtillfälle.
'
Trött jag kör på någon personlig variant av skolflickelooken, komplett med diadem (som inte syns på bilden).

se det som en varning?!

glömde säga att katten Alfred har blivit utkastad på grund av opassande vanor... kanske dags för mig att sluta bajsa på golvet så att jag inte går samma öde till mötes :S
Har just avnjutit en god frukost med vegetarisk skinka, min nya fav! yeah. uni now, hörs senare :)

Ännu en vecka till ända i denna bedårande stad

Heej!
förlåt för min uteblivna uppdatering, jag har haft fullt upp hela helgen, en jätterolig helg!
I fredags besökte jag som tidigare nämnt min lilla gulliga bebiskusin Sonja. hennes familj är på besök från Stockholm en månad, inte alla bebisar som har flugit runt halva jordklotet vid 7 månaders ålder! Lördag var det strålande sol och VARMT. Jag fick ett infall och besökte Travellers at work där man kan få sitt CV granskat helt gratis! Det tog en och en halv timme av min värdefulla solningstid, men förhoppningsvis payar det tillbaka sig i ökade chanser att få jobb. Jag fick faktiskt beröm för mitt coverletter och min resume, de hade inga anmärkningar alls på grammatiken vilket kändes jättebra :) däremot lite innehållsmässiga tips som var super! Hann även med ett body pump-pass på det trevliga gaygymmet i Darlinghurst.
På kvällen mötte jag upp Rob som jag lärde känna i spanien i somras (när jag och carro var där på surfresa). Han kommer från Melbourne men har flyttat till Sydney nyligen. Det var födelsedagsfest och jag fick hänga med en massa aussietjejer som kommer från stan, kul! De hade alla just börjat på uni, några på UNSW några andra på MQ Uni, mitt universitet. Med i sällskapet var även en surfare från Brisbane som jag lite snällt frågade (ehm ja) om jag inte kunde få följa med och surfa någon dag. Mina surfförmågor antog plötsligt ofantliga proportioner - den ökända vattenskallen var total, haha. Kvällen var jätterolig och jag höll bara nästan på att missa min busshållplats på vägen hem. Hade varit sådärroligt och väldigt avigt att vakna och upptäcka att man är i Tierp!

Idag var det svettiga 28 grader varmt trots mörka moln. Jag tog färjan in till stan och efter en islatte från Starbucks inrättade jag mig på State Library of NSW för lite macroeconomicsplugg. Boken är jätteintressant, från Australien så den har inte den där storhetsvansinniga amerikanska approachen, pedagogisk och bra på att förklara. Jag kände att saker och ting föll på plats och att macroeconomics kan bli en riktigt kul kurs, användbar även för en blivande civilingenjör! för övrigt har den här staden ett skriande behov av miljö- och vatteningenjörer :)
nu måste jag åter gräva ned mig i kurslitteraturen, sedan blire sovasovasova, måndag är som bekant min (enda) tidiga dag. Ha det fint allihopa och njut av livet!
Jag försöker fota mig själv med skyskraporna i bakgrunden, gick... sådär.

Övergick till att sippa latte utanför State Library of NSW. Inga spår efter gårdagen här ;P

Gårdagskvällen - galna australiensare utför tvivelaktiga aktiviteter på dansgolvet...

Sydney <3

back from tha hood

Tåget till Rooty Hill tog dryga timmen från Wynyard. Kan säga att förorten här är way mycket mer förort än alla stockholmsförorter tillsammans! Så det var en upplevelse av stora kulturella mått - kul att se en annan sida av stan än CBD!
Tidigare under dagen besöktes härliga Manly. Jag och Julia tog bussen och hookade upp med James (från UK) och Taty (från Ecuador). James har jobbat som steward på British Airways och verkade ha levt ideallivet: plugga på universitet tisdag-torsdag, sen dra till New York, LA, Singapore och Sydney över helgen, få bo minst en natt på hotell och sedan tillbaka (vad som lät mindre smickrande var det konstanta tillståndet av jetlag. Mina första två dagar här i Sydney befann jag mig i en konstant dimma som varken skingrades av kaffe eller djup sömn. Ära och berömmelse till all flygplanspersonal alltså!). Solen stekte och havet var alldeles grönt, jag hoppade runt i vågorna som en yster get och slängde ett trånande öga på surfarna (ja, inte på det sättet alltså...)
På grund av att jag kom hem så sent hann jag inte prata lika mycket som vanligt med min älskling, han måste ju jobba. Så det blir lite lördagmorgon-chit-chat imorgon bitti för mig/fredagkväll för honom, sedan tänkte jag dra till det stekiga grekinspirerade public library i stan och äntligen få börja läsa min kurslitteratur - som jag har längtat! :)
btw är det lite drama här i lägenheten, katten Alfred har bajsat på heltäckningsmattan. Igen. Jag upptäckte det the hard way genom att hitta en utkletad kattblaja under min ena guldflipflop... Dags att dra en catfight?

Julia, James och Taty steker på Manly Beach tillsammans med Manta - den rödaste av dem alla!

Lite skärgård på färjan tillbaka till stan. Jag fotade en segelbåt till dig Carro! :D

Mot stranden!

Hej!
Snabb update här så jag inte missar bussen. Jag lyckades efter lite övertalning få med Julia till mysiga Manly Beach :D vädret är lite halvsoligt men det är väl då det är som bäst att sola i Australien så man inte får hudcancer och såna tråkigheter! Tänkte spana in lite begagnade surfbrädor när jag är där. Sedan bär det av till Rooty Hills för besök hos faster Elin med familj och efter det tillbaka till stan för ett glas fredagsvin med Julia. Hektisk dag, men jag klagar inte ;) ha en jättefin fredag allihopa!
Jag efter mina attempt att få till ett snyggt strandrufs!

Jag har fått kärleksbrev <3

Aloha!
Jättesuperkul att så många läser och kommenterar min blogg, fortsätt med det! alla är välkomna att hänga med på min resa, även ni som jag inte har träffat. Design och tekniska funktioner kommer att förbättras, jag har tyvärr inte obegränsad tid att ägna åt bloggen men som sengångaren säger, sakta men säkert!

Idag hade jag första föreläsningen i microeconomics. Föreläsaren bara: "ni får inte skrämmas av all matte, man måste lära sig avancerade saker som typ räta linjens ekvation, men det finns extra mattehjälp" (räta linjen är motsvarande matte B på gymnasiet och utan att briljera kan jag säga att jag har läst lite mer matte än så). Det verkar dock vara en underhållande typ, han gick igenom lite ordningsregler i början och istället för att bara rabbla upp dem mekaniskt sa han saker som "if your mobile phone rings, please put on the speaker. We all wanna know how your friend's doing". Helt i min stil - varför göra något tråkigt när man kan göra samma sak så mycket roligare? Jag har nästan alltid roligt för att jag vill. Är jag inte på bra humör räcker det med att dricka en kopp kaffe så blir allting roligt. En gång på en fest pratade jag med en till en början hyvens kille som plötsligt började prata om hasch och hur fantastiskt det var. Enligt honom var cannabis mycket mer ofarligt än alkohol. Att jag kontrade med att min kemibok säger tvärtom (här rabblade jag upp en massa nördiga kemiska detaljer) köpte han inte. Jag som är allt annat än drogliberal valde att förlita mig mer på vetenskap än en haschdimmig slacker. Det roliga var att när han med stor inlevelse började förklara hur ett rus känns så tänkte jag "...men så blir ju jag när jag dricker kaffe!" haha. normalt?

Stannade kvar på skolan och hängde lite med Ewa och norska Kristina i solen, tror att jag har blivit lite brun under mitt lager solkräm av pan pizza-tjocklek... Sedan när jag kom hem väntade dagens bästa, ett kärleksbrev från min älskling <3 blev så glad! Tänk att det har masat sig ända hit. Om jag inte älskade att äta så mycket skulle jag banta ner mig till 20 gram och få resa jorden runt för 16 spänn, värt!

Sedan hoppade jag på färjan till stan och tänkte gå och träna på Fitness First @ george street. Glad i hågen travade jag in några minuter innan passet började. Då droppar receptionisten att detta är ett platinumgym vilket betyder att man måste betala extra för att få träna på det... Jag var alltså inte tillräckligt stekig/rik för att bli insläppt. Men gosh, det måste man väl fatta va, att de rika affärsmännen inte vill beblanda sig med sådan ohyra som fattiga svettiga studenter när de tränar. Kanske i en billig skrikig träningstop från Lidl. Högst förståeligt. Vissa ligger halvt döda i rasmassorna i Christchurch, andra vill inte träna i samma lokal som folk som tjänar under x miljoner om året...

Jag avslutade med en stroll runt hamnen medan jag väntade på färjan hem. Det var behagligt varmt, fullt med glada människor, solen gick ner bakom skyskraporna och stämningen var sån som den bara är i Sydney (och träna fick jag, gick bara till ett annat gym 200 meter bort där jag tydligen var tillräckligt snygg för att platsa).
Hamnen! Det ligger inne en gigantisk färja som heter Queen Elizabeth som det har stått om i tidningen, ballt!
Två glada fåglar betraktar skymningen ur ett fågelperspektiv

SUNSHINE :D

Idag vaknade jag till en blå himmel och strålande sol för första gången på länge, hurra!! :) ville bara dela med mig av det och bjuda på en cliffhanger: bloggdesignen är på väg att bli mycket snyggare, tack Johanna http://hullaha.blogg.se för hjälpen!
Haha, ville bara tipsa om en rolig grej också, har ni sett youtube-klippet med kvinnan i USA som är så upptagen med att skriva SMS att hon ramlar i en fontän? http://www.youtube.com/watch?v=CeVn6_iwtJQ
måste rusa till plugget nu, hörs senare!

sydney säger godnatt

Jag skulle prata en stund med Victor. Det blev över två timmar.. :) och nu väntar sängen och min nya spännande pocket, Katedralen vid havet. Imorgon börjar Microeconomics-kursen, intressant!
Jag är på jättebra humör för jag har varit på två träningspass idag! Pilates följt av spinning. Sedan vandrade jag hem. Inte ens sådana irriterande företeelser som sveda i ögon och hals på grund av avgasöverdos (den stora nackdelen med storstadslivet) och fenomenet hårstrån-på-ben-som-syns-jättetydligt-i-dagsljus-men-försvinner-när-man-sen-ska-raka-bort-dem-på-kvällen kunde få mig ur balans.
Nu har vi varit ifrån varandra tre veckor = 1/4 av tiden! Bara 3/4 kvar tills vi får kramas igen :)
Jag börjar få storhetsvansinne och tro att ni vill ha dagens outfit-bilder och sånt trash. Enjoy!

Den otäcka earthquaken

Den hemska nyheten om jordbävningen på Nya Zeeland nådde mig igår på gymmet. Jag stod och sprang på löpbandet och oroade mig för om jag brände tillräckligt många kalorier när nyheten dök upp på tv-skärmen framför mig. Samtidigt låg hundratals människor under rasmassorna i Christchurch och kämpade för sina liv, kanske med en krossade kroppsdel eller två. Jag kom att tänka på den trevlige dansken som satt bredvid mig på flyget ner till Sydney. Han skulle vidare till just Christchurch... bara att hoppas att han var på rätt plats vid rätt tid! En annan rätt märklig grej är att ungefär samtidigt som katastrofen inträffade satt jag på min första föreläsning i Geographies of Global Change. Föreläsaren nämner att det för en tid sen var en jordbävning på Nya Zeeland av samma magnitud som den på Haiti, men att ingen hade skadats på Nya Zeeland...
Givetvis blir man extra berörd när det sker så nära en själv. Så jag önskar att så många som möjligt blir framgrävda i tid och kanske får ut något gott av det till slut.
Australien har också jordbävningar men inte av samma magnitud som Nya Zeeland pga att Oz ligger längre bort från sprickan mellan kontinentalplattorna. Så - nej mamma, du behöver inte skicka ett jetplan efter mig!

att städa är lite roligare när man är down under!

God förmiddag!
Min förmiddag har ägnats åt husliga sysslor som man inte undkommer trots att man åkt 1600 mil hemifrån. Tvättat två maskiner, städat mitt rum och fått ordning på alla 1000 papper, diskat (lite av deras disk också för att smöra) och spillt ut ett halvt paket tvättmedel på heltäckningsmattan... ehm. Livet blir ju så mycket mer spännande om man är lite osmidigt lagd! Nu ska jag snart dra till uni för att spana in alla clubs & societies som marknadsför sig på campus och kanske sneaka in på gratis BBQ som det enligt rykten bjuds på. Sedan är det intromöte för Global Leadership Program som jag tänkte joina klockan 3! GLP är en serie seminarier och föreläsningar som man kan delta i utanför studierna för att få en bra och rolig erfarenhet. Varje vecka är det olika teman som ledarskap, cross cultural understanding, international law, terror, bistånd, business etiquette med mera, sjukt allmänbildande, intressant o dessutom helt gratis! Men nu måste jag kila till tågstationen som ni såg bild på i förra inlägget. På återseende!
Mina ben trivdes fett bra i våtdräkt i helgen, kanske kanske kanske köper jag en egen snart!

"måste sticka, ska träna med min nya PT"

Så har jag äntligen införskaffat gymkort! Det blev efter många sömnlösa nätter (ja nästan iallafall) Fitness First som verkar vara Sydneys bästa gym. I alla fall för min budget. Jag kommer att kunna träna på över 30(!) gym bara i Sydney och ytterligare massor i Australien om jag skulle bli rymningsbenägen, hur coolt är inte det va?! Dessutom fick jag massa presenter (älska presenter!): ryggsäck, bag, vattenflaska, träningsdagbok, träningsinstruktionsbok och receptbok + 3 gratisgånger med en personal trainer! lite celebfaktor på den va :D dessutom blev jag mottagen en instruktör som var sååå gay, fnittrade och sa "oh!" hela tiden, helt underbart! om man får generalisera vill jag säga att gay guys gör mig på så bra humör! Har hört rykten om att Hugh Jackson och Nicole Kidman brukar besöka ett av gymmen i stan, vet inte om det var sant eller bara ett försök att spela på min starstruckness.
Idag har jag haft ytterligare en klaustrofobisk upplevelse: jag har prövat en våtdräkt som inte var våt. Härmed föreslås det som en ny tortyrmetod. Det var varmt i affären, jag var svettig redan innan och så står det trevliga affärsbiträdet utanför provrumshytten och bara "how's it going?" och jag klämmer pressat fram ett "just fine!". våtdräkten var... tight och bastukänslan total. Till slut fick jag dock på mig den och den satt perfekt. Så fin! När jag lättat börjar skala av mig kroppskondomen kommer biträdet med en till våtdräkt som jag "should try". mhm, smart Linnea... Proceduren upprepas och jag ramlar ut på gatan som en kokt kräfta i ett lyckorus över att vara fri. Våtdräkter gör sig bäst i vatten!
Slänger in en bild på min tågstation varifrån jag tar tåget till uni. Helt okej att stå och glo på en av Sydneys största sevärdheter en trött måndagmorgon!

mat

Som så mycket annat har käket down under överraskat mig positivt. Jag fick höra innan jag åkte ner att "Australien är ett köttland" (hm, kanske jag som tolkade fel..?) så jag väntade mig att få leva på isbergssallad och vegemite. Men icket! Det finns faktiskt mycket större utbud av vegetariska halvfabrikat här. som ofta heter något med BBQ för att hotta upp det hela. Går man ut och käkar finns massor att välja på eftersom det finns många asiatiska restos, och tillåme på sunkiga hamburgerhak finns vegburgare!
Dessa ljuva lockelser till trots - min nya darling heter almond spread. Består av 100% mandel och ser ut som att någon först har trampat sönder mandlarna och sen snutit sig över dem. Är nog meningen att man ska slabba på det på toasts men jag käkar direkt ur burken, mmm!
Nu är det kväll i Sydney och sängen väntar, imorgon står massor med nya äventyr på schemat bland annat införskaffande av gymkort. Jag har nästan glömt hur det är att ha tråkigt!
au revoir

Fullfjädrad student!

Så var man hemkommen efter första dagen i skolan! Dagen avslutades med en TRE timmar lång föreläsning utan paus, mjukstarter är inte the thing på Macquarie University tydligen..! Men jag är så glad och tacksam över att få plugga här. Hade panik imorse då jag inte blivit antagen på någon av mina kurser trots att skolan började... idag. Men jag sprang till study abroad office och pratade med en jättesnäll tjej som hjälpte mig med allt, jag fick alla kurser jag ville och ett skadat glassigt schema därtill! Så här ser mitt schema ut:

Monday
9-11 Macroeconomics Principles
11-12 Geographies of Global Change
13-16 Environmental Economics
Tuesday
11-12 Microeconomics Principles
12-13 Macroeconomics Prinicples
Thursday
11-12 Geographies of Global Change
12-14 Microeconomics Principles
14-15 Geographies of Global Change
Det kommer bli några spurtar tvärs över campus för att hinna mellan de olika klasserna (10 min mellan varje) men ack så värt, jätteroliga kurser allihopa o förhoppningsvis kommer jag kunna tillgodoräkna mig Nationalekonomi A i Sverige. Då behöver jag bara B- och C-kursen och vips så har jag en kandidatexamen i nationalekonomi att lägga till min civilingenjörsexamen! Litteraturlistorna var betydligt tunnare än jag hade fruktat, bara en bok per kurs! Detta kan bara bli hur bra som helst.
Men jag har inte glömt bort att världens bästa utbildning väntar på mig där hemma! Lyft på hatten för miljö & vatten <3
Min fina MQ Uni-tröja, notera att den är Fair Trade! gilla!

Det finns en ishall alldeles vid uni! Kommer definitivt få besök av mig, kanske kring konståknings-VM i mars.

Den fina gröna "skogen" mitt på campus

addiction to surf. check

Nu har jag nyss kommit hem till Sydney från helgens surf camp som kan sammanfattas med ett ord: KUL! vi var ca 60 utbytesstudenter från MQ Uni (mitt universitet) och University of Sydney som packade in oss i en buss i fredags och åkte söderut längs kusten. Vi stannade för käk i en liten by längs vägen varpå ett par förväntansfulla locals kommer fram till mig och bara "vad roligt att ni kommer just hit till våran by! Vad ska ni göra här?" och jag bara "ehm... käka snabbmat och dra vidare".
Surfingen har varit super, även om det stundtals känts som att jag snarare har ägnat mig åt dykning och att dricka saltvatten tills jag nästan spyr. Lördagen bjöd på kraftiga vindar och jag tumlade runt som en urtvättad vante på stranden i mina försök att manövrera surfingbrädan. Redan innan vi äntrat vattnet alltså... Vågorna var bättre på eftermiddagens lektion och jag lyckades surfa några gånger men det var mest kortare rides och inga aha-upplevelser. På kvällen besökte vi det lokala innestället (förtydligande: vi befann oss i en by med 500 invånare och medelålder 70+) "Fisherman's club" för en relativt kort men galen utekväll! Vi surfcampare höll oss för oss själva då ett bröllopssällskap också infann sig i lokalen. Övriga gäster var cougars i lite för tighta linnen och äkta lantisar i cowboyhatt. På storbilds-tv visades australiensiska champions league i dart(!?). Jag hamnade vid samma bord som ett antal glada norrmän (norska måste vara världens skönaste språk!) som efter ett tag börjar prata skånska och blattesvenska, sjukt kul!! dom var dock inte överdrivet imponerade av mina försök att prata norska, men jag försvarade mig med att jag bara tillbringat typ tio minuter i Norge för måååånga år sedan för att köpa en norsk Kalle Anka-tidning. Pratade också med två trevliga mexikanska tjejer och lät dem avnjuta några meningar på spanska. jag har svårt att hålla käften på andra språk, vare sig jag kan dom eller inte... Alla flydde dock stället när några i bröllopssällskapet började slåss mitt på dansgolvet.

Frukosten serverades 7 am så efter inte alltför många timmars sömn i en stekhet stuga var det dags att åla sig in i våtdräkten igen. Dagens vågor var PERFEKTA för min nivå (aka astråkiga av riktiga surfare). Jag klarade av att surfa flera helt utan hjälp och till och med svänga lite och reglera hastigheten genom att flytta fötterna framåt på brädan, wiihaaa :) så roligt när man gör framsteg! Andra timmen förändrades vågorna dock och blev "brantare" (beror på tidvattnet) så jag gjorde ett antal nose dives dvs. främre delen av brädan åker rakt ner i vattnet och man kastas av och dränks. Varje gång hann jag bli rädd och tänka "nu får jag brädan i skallen" eller "nu blir jag överkörd av någon, aaaah" vilket är de två farligaste scenarierna du kan råka ut för som surfare. Men varje gång gick det bra. Efter varje lektion fick vi kolla på massor av bilder och filmer som instruktörerna tagit, jätteroligt, vissa krockade med brädorna och upptäckte det typ en tiondels sekund innan, underhållande face expressions där! Jag fick också beröm för min surfing :)
så nu är det bara att börja kolla efter bräda och våtdräkt och bege sig till Manly och Maroubra så fort jag får en stund över mellan mina classes - hajar, maneter och nose dives till trots.
Förutom värmen (minst 25 grader varmt hela helgen, dygnet runt) så är ljuset i Australien så otroligt häftigt. Checka denna solnedgång från igår!

Kvällsljus vid våra stugor

@surfcamp!

hola! snabb uppdatering fran surflagret. skriver pa en allman dator darav den ytterst irriterande avsaknaden av vara prickiga bokstaver... loggade in for att skicka ett facemail till Victor eftersom telefonmottagningen ar obefintlig (surprise..) surfen har ar awesome. jag ar lite skraj for vatten men jag gillar att surfa, fin motsagelse va!
surf campen ligger vid den sagolikt benamnda seven mile beach 2 timmar soder om sydney. vi akte buss hit och det tog nastan en timme att komma ut ur sydney, sjukt! o da var det bara sodra fororterna vid passerade. jattevarmt, vattnet ar varmt och gront och det ar folk har fran heeela varlden (dock bara jag fran swe).

nu gar tiden ut har alldeles strax! aterkommer imorgon med ett mer utforligt inlagg. simma lugnt!

stuck in an elevator x 2

Igår (torsdag) lyckades jag med konststycket att fastna TVÅ gånger i en hiss på samma dag! Första gången ute på campus, vi var bara 4 pers i hissen som plötsligt börjar åka nedåt istället för uppåt. Så stannar den i källaren och vägrar röra sig eller öppna dörrarna. Efter några tryck på nödsignalen öppnades dessa dock efter några sekunder. Vi sprang de fem våningarna upp istället i 30 graders värme...
Sedan var det dags för kryssningen som var jättekul! Flera hundra internationella studenter på en stor båt som åker runt i Sydney och man ser solen gå ner bakom alla skyskrapor - vackert! Vädret var på topp och jag hade lust att kasta min lilla sommarjacka över bord trots att timmen blivit sen och mörkret lagt sig. Vid 22-tiden efter lite pizza och vin steg vi iland i Darling Harbour och bestämde oss för att dra vidare. "Vi" var ett gäng på 13 personer från typ hela världen. Så i den kvava fuktiga värmen hittar någon en utomhushiss och tycker att det är en jättebra idé att vi alla trycker in oss i den och åker upp till en gata högre upp. Så där står vi som sillar i det trånga bastuliknande utrymmet. Jag och Ewa som följde med på dagens tidigare failade hisstur börjar skämta om att vi kommer att fastna igen, haha jättekul. Tills det händer. Igen. Hissen masar sig uppåt i en fart som skulle få mördarsniglar att framstå som självaste Usain Bolt och stannar sedan lämpligt mittemellan de båda våningarna. Och det är VARMT. varmt och trångt och svårt att andas. Min cellskräck börjar vakna till liv trots att det verkligen inte är dags. Någon säger att vi måste få in luft för att inte kvävas och då blir jag rätt skraj. Gruvarbetarna i Chile dyker opassande upp i mitt huvud... Stämningen är dock lugn och sansad och någon annan ringer på hjälp, både via hisstelefonen och mobil. Sedan får vi kontakt med folk på våningen över som hjälper till. Efter kanske en kvart börjar hissen mirakulöst nog röra sig igen och vi kommer ut i friheten. Aldrig har jag varit så glad och tacksam över att få springa på en gata och andas frisk luft!
Operahuset i mäktigt kvällsljus sett från vattnet. Betydligt trevligare än att sitta inlåst i en het hiss!

Ikväll ska jag iväg på Surf Camp till en strand två timmar söder om Sydney, jättekul! Kommer tillbaka söndagkväll och då ska jag tydligen kunna surfa helt själv utan hjälp - superbra skills att ha när man bor i Oz. Återkommer med bilder och förhoppningsvis varken magsjuka (som senast jag surfade) eller brutna ben. aloha!

Konsten att använda en tvättmaskin

När man kommer till ett annat land kan till synes enkla vardagsföreteelser torna upp sig till svåröverstigliga isberg. Igår skulle jag för första gången tvätta. De jag bor hos frågade om jag behövde hjälp varpå vattenskallen växte sig till ett "neeej, det går hur bra som helst!" Går de fem metrarna till tvättstugan, låser upp vår lägenhets eluttag (varje hushåll betalar för sin egen ström i tvättstugan) och sätter in sladden till tvättmaskinen som är försedd med pedagogiska step-by-stepinstruktioner som jag noggrant följde. Vred igång den men där stod den, orörlig och död som en mumie. Försökte igen och igen. Till slut resignerade jag och gick skamset tillbaka till lägenheten och mumlade något om att jag behövde hjälp. Alltid trevliga Meleny följde med mig tillbaka för felsökning. Efter typ två sekunder trycker hon in kontakten i eluttaget en halv millimeter till och maskinen fungerar prickfritt. Märks det att jag är ekonom snarare än ingenjör här i Sydney?!
Slänger in en bild på en ascool tavla från Art Gallery of NSW. Detta är alltså en målning, inget foto!

Min dag.

Idag har det varit enrolment på skolan. Enrolment betyder att man får massor med information och mat. Uni här är betydligt generösare än hemma när det gäller att bjuda på mat, kanske har de förstått att vägen till åtminstone mitt hjärta går genom magen? ja men det är ju så roligt att äta, håll med!
Sedan har jag bönat och bett en professor i miljö(nånting) att jag ska få gå den ytterst spännande och intressanta kursen environmental economics som typ förklarar hur miljö och ekonomi hänger ihop, fett spännande! Han sa ja :D nu är det bara upp till de som bestämmer på uni att godkänna det, håll tummarna! Sedan gick jag och skulle få underskrift av economicssnubben. Då gick jag från den låga, mörka, skogsmulleinspirerade miljöbyggnaden till det moderna, stekiga höghuset där alla bar blankpolerade skor som utgjorde business-/economics huvudkontor...
När jag rullat hem (med tåg och cykel, så fet är jag inte än!) ville jag ta en powerwalk. Det dök upp on my mind att de jag bor hos har rekommenderat att gå utmed udden till Cremorne Point så jag bestämde mig för att testa. En smal asfaltsstig ledde runt hela udden (3 km). I mitten låg en massa stora glassiga villor med Stilla Havsutsikt. Mellan villorna och stigen ett smalt stråk djungel. Stigen gick längs med vattnet. Jag mötte löpare, powerwalkare och kärlekspar som gick hand i hand i skymningen (bitter, jag? neeej, inte alls!). Där stigen vände uppenbarade sig plötsligt den mest fantastiska utsikt över Sydney som mina ögon någonsin skådat. Hela CBD, botanical gardens (enorm park) och circular quay-området med Operahuset och harbour bridge låg framför mig på andra sidan vattnet som ett vykort. Där stod jag och bara tittade ut på allt det vackra och tänkte på hur mycket värt allt blod(?), svett och tårar det var att åka hit. Verkligen. Tyvärr följde inte kameran med men jag kommer nog att springa där igen både en, två och tre gånger. När jag kommit tillbaka till ursprungspunkten och började vandra berg-o-dalbanegatorna hem (kanske 500m) så sitter det ett gäng papegojor på en telefontråd. Orangea, blå och gröna. Bara sitter där, som om det vore den naturligaste saken i världen.

Min nya catch phrase ser ni på reservdäcket! Den tillsammans med de exotiska fåglarna uppe till höger gör att det inte borde råda någon tvekan om i vilket land bilden är tagen :)

Bargain Tuesday

Howdie!
Idag har jag haft en heldag på stan innehållande bland annat besök på Art Gallery of NSW, lunch med tre glad pitebor och bio! Gick även till den mysiga stadsdelen Paddington där jag bland annat hittade en Acnebutik.
När man har Ove i Solsidan som förebild (för er oinsatta: är SNÅL) så känns det extra bra när man slösar pengar men ändå får mycket för dem. En sådan dag har jag haft idag. Först lunch - tre stora sushirullar för 35 kr. Sedan middag. Jag sneakar in på ett café som just ska stänga och rear ut dagens sallader - jag kommer över en fräsch grekisk för 35 kr och får även en macka på köpet! Sedan bio, där är det bargain tuesday som gäller vilket betyder 10 dollar (knappt 70 kr) för nya bra filmer som inte kommit upp i Sverige än. Lite simpel matematik säger två restaurangmåltider och ett biobesök mitt i Sydney för 140 kr! Lägg därtill gratis kultur i form av konstgalleriet (gillades verkligen, återkommer med bilder!) och transport (jag har gått så mycket att jag har skavt bort skavsåren...). Storstadslivet kan alltså vara helt okej ibland även för min trötta studentplånbok. (Hittade för övrigt en klassisk Louis Vuitton-plånbok på second hand idag, 2000 spänn, sponsorer sökes!)
Nu är jag helt slut efter dagens äventyr och ska lägga mig och sova för imorgon väntar ENROLMENT = inskrivning på alla kurser och därmed det första obligatoriska momentet i skolan. Spännande!!!
Sushipicknick i Hyde Park idag


En blivande ingenjör + två konservöppnare = problem

Jag skulle laga lite lunch innan avfärd till uni. So far so good. Det finns faktiskt massor av spännande vegetariska korvar och biffar här - me like! Jag hade bestämt mig för att pröva "nutmeat", nån slags jordnötsbiffar från Woolworths. Problemet var bara att de kom i en konservburk. Vad gör man i vanliga fall med en konservburk? Man tar en öppnare och öppnar -> problem solved. Min numera påtagligt irriterande världsovana trogen började jag famla i lådorna efter något som liknade en konservöppnare. Jag hittade två och förstod mig på noll. Lyckades så småningom göra hål i burken med den ena, men förstod inte hur man skulle liksom förlänga hålet till en snygg öppning som man sedan enkelt kunde lyfta ur biffarna ur. Så där står jag och hackar flera små hål runt hela burken. Med hjälp av den andra lyckades jag, 10 minuter och ett skärsår senare, sammanbinda hålen och öppna locket. Äntligen skulle jag få tillaga de delikata biffarna! Det som uppenbarar sig i burkens inre är dock misstänkt likt kattmat. Sekunden efter att tanken slår mig står Alfred vid mina fötter, jamar, slickar sig om munnen och tittar på min burk...
Nu var det inte kattmat i burken även om det hade blivit en roligare historia. Kan dock inte påstå att min matlust var på topp trots kraftansträngningen att tillaga den. Vad är då sensmoralen? Det krävs mer än en ingenjör för att öppna en konservburk i Australien!

Mitt hem!

Jag hittade mitt boende här i Sydney via www.gumtree.com.au. Det är typ som Blocket fast gratis. Det tog 5 dagar från det att jag kom hit tills jag fixade boende, innan dess hann jag kolla på fyra andra ställen. Verkar vara en ganska normal tidsåtgång utifrån vad jag hört från andra. Under själva letandet var jag dock väldigt stressad - mardrömmen vore att inte ha hittat något innan skolan började och tvingas springa på bostadsvisningar mellan föreläsningarna... Det var svårt att ta in stadens härliga atmosfär när man samtidigt var inne i sin lilla bostadsbubbla. Jag ville gärna ha eget rum vilket inte är det lättaste. Kan man tänka sig att dela sovrum kan man få billigare boende mitt i stan, men det var inte ett alternativ för mig.
Nu har jag bott här i 3 nätter och trivs hur bra som helst. Antingen hade jag massor av god karma på pluskontot att ta av eller så hade jag helt enkelt en väldig tur! Jag delar med ett par som är 28 resp. 33 år och jobbar båda två. Snälla, hjälpsamma och inte för påträngande. När man åker själv är det ändå rätt skönt att kunna slökolla på tv med nån (att de dessutom har en splitterny 50 tums platt-tv är inte mig emot..!) Igår satt jag och Meleny, tjejen (från Hongkong) och kollade på en dokumentär om massmördare och förfasades över hur sjukt det var. Sen hade jag problem att sova och höll om min lilla mikrohund lite extra. Detta kan iofs även bero på den skräniga amerikanskan i lägenheten ovanför som tyckte att det var en jättebra idé att ha fest klockan ett en söndagnatt. jag hörde hur hon pratade med några killar och bara "bla bla bla my ex boyfriend..." i var och varannan mening. Jag blir irriterad bara av att höra dryg amerikansk engelska - australisk engelska gör mig däremot på topphumör, kanske för att alla som pratar det är så trevliga!
Sedan har vi katten Alfred som är en busig ettåring som jagar allt som rör sig, min personliga spider killer! Han går på den vanliga toaletten(!) och vi är sams för det mesta förutom när han krafsar på min dörr mitt i natten. Imorse tyckte han dessutom att det var en jättebra idé att sitta på köksbordet och ville absolut inte kliva ned så det slutade med att jag stod i köket och åt frukost..! Respektingivande, that's my name, huh?
Läget har jag redan haussat massor, men någon minuts gångväg till färjan in till stan, 15-20 min till tåget (därifrån en station till stan, några till åt andra hållet till uni) och 10 min till Neutral Bay Junction där bussarna går åt alla möjliga håll - stan, uni, Manly Beach - är inte helt fel. Neutral Bay är ett väldigt lugnt och säkert område där många rika människor bor i de stora villorna längs vattnet. De mysiga trädkantade gatorna ger småstadskänsla fast man är minuter från skyskraporna i CBD. Jag ska bo här i 3 månader, sen kommer min älskade hit och förgyller Sydneylivet ytterligare - tydligen ska vi flytta till Manly då. Livet är bra spännande!
(Mamma: skolan börjar nästa vecka, no worries! Denna vecka är det lite olika nollningsaktiviteter. Snart väntar frågesportskväll på uni!)
Mitt rum och Alfred!

Förväntningar

Jag tog reda på så mycket som möjligt om Oz innan jag åkte hit. Även om landet verkade fantastiskt ville jag ha en rimlig bild och vara beredd på att mina förväntningar kunde krossas likt äggskal under en ångvält. Det var en bra idé då allt jag var inställd på skulle vara värdelöst har fungerat... åtminstone någon level över värdelöst. Internet var inte roligt innan jag flyttade in i mitt rum. Nu är jag lyckligt lottad nog att ha ADSL som fungerar lika bra som hemma och dessutom inte kostar mig något extra. Score! Sedan hade jag hört om allmäna kommunikationer lika sega som jag en måndagmorgon... Well, hittills har de fungerat bra, allt jag har åkt har hållit tiderna - att det dessutom går minst 4 bussar i timmen oavsett tid på dygnet från stan hem till mig är heller inget jag klagar på. Hur systemet fungerar i rusningstrafik när man har en tid att passa är väl en annan femma, så jag lämnar denna punkt öppen.
Andra saker som jag inte hade förväntat mig:
* Rena och gratis(!) offentliga toaletter mitt i stan
* Sjukt många stora fladdermöss som flyger över stan mestadels i skymningen. Uppsalaborna kan härmed sluta beklaga sig över kajorna då undertecknad anser att kajor är way mycket trevligare än dessa flygande skräckfilmsvarelser, huuu!
* Latte för en dollar = 7 spänn på 7eleven, jippiiii!
* Att jag skulle bli solbränd med solskyddsfaktor 30+ och utan att ha solat en minut - lite ozonskikt hit tack!
* Gratis buss mellan Central och Circular Quay! om man har tråkigt en dag kan man åka runt runt och bara kolla på allt folk. Mörka solglasögon rekommenderas då detta kan ses som ett något udda beteende.
* Att Quay uttalas ki (svenskt i)
nu kommer jag inte på något mer för tillfället. Natt råder i Australien och trevliga O-weekaktiviteter står på morgondagens schema så därför säger jag god natt, vi hörs ikväll/imorgon!
Jag gillar inte att klaga och det känns som att svära i kyrkan att beklaga sig över vädret när jag vet att ni har snöstorm hemma, men lite vackert väder hade inte suttit fel...

Jag har äntligen börjat träna igen!

Ett tecken på att min kropp numera helt har återhämtat sig från jetlaggen är att den vill träna. Hemma får jag myror i benen om det går två dagar utan träning, här har jag hittills inte känt så stort behov alls - kanske för att jag går överallt flera timmar om dagen, kanske för att kroppen var i obalans efter tidsomställningen. Men imorse var det dags. Glad i hågen snörade jag på mig löparpjuxen och bestämde mig för att springa hela vägen till operahuset och tillbaka. Det kunde ju inte ta så lång tid? Redan efter första uppförsbacken ångrade jag bittert mitt val - Sydney är för er som inte varit här otroligt backigt, det var värsta berg-o-dalbanan och tusen trappsteg upp och ner redan innan jag nådde harbour bridge! Men skam den som ger sig. En timme och en kvart tog det tur och retur, pinsamt länge för att vara i min vanligtvis goda vigör. Vägen kantades dock av avgaser, avgaser och åter avgaser så om jag kollapsari lungcancer om nåt år så vet ni varför... Sedan sprang jag vilse i en park men fick som vanligt hjälp av snälla aussies. Kring Circular Quay fick jag kryssa mellan turisterna - jag vet inte hur många vackra semesterbilder som blev totalförstörda av en röd och flåsande jag som hoppade fram mitt framför kameran, haha. Men trots allt folk och avgaser var det en trevlig runda: bara känslan av att bo så nära att jag kan springa till Operahuset i Sydney är fantastisk!
En annan sak som är asball är alla exotiska blommor och fåglar. Vita kakaduor och allehanda färgglada fåglar som jag inte vet namnet på korsar min väg dagligen. Jag blev överlycklig när jag upptäckte att det alldeles utanför mitt hus växer ett träd med monoiblommor! Hemma har vi en massageolja med monoiblommor från The Body Shop, jag minns när vi köpte den att de sa att det är blommor från Hawaii vilket jag tyckte var jätteexotiskt och avlägset- nu växer de utanför min dörr! Spana in bilden, de ser nästan konstgjorda ut och luktar helt looovely!

Alldeles för små kryp med alldeles för många ben!

Klockan är strax efter midnatt här i Sydney. Katten Alfred ligger i min säng och sover och utanför fönstret faller ett stilla regn. Jag har haft en lugn kväll här i mysiga lägenheten och kollat australiensisk tillsammans med Meleny, en av mina "hyresvärdar". Jag frågade om det finns mygg här som biter människor, tydligen inte! Hur great är inte det?! :D
Redan första dagen råkade jag på en avlandets beryktade spindlar. Halvt bortdomnad i min jetlaggade värld vandrade jag omkring och tänkte "nu har jag varit en hel dag i Australien utan att ha sett en spindel". Sekunden efteråt får jag syn på ett enormt spindelnät i ett träd med en flera centimeter stor spindel i mitten... Har dock hört att de trädlevande spindlarna är ofarliga - farligast är den lilla funnel-webspindeln som jag inte har stött på ännu - inte mig emot...
http://en.wikipedia.org/wiki/Sydney_funnel-web_spider
Jag oroar mig inte särskilt mycket över alla Australiens faror utan har en nästintill andlig "det-som-sker-det-sker"-approach till det mesta. Lite kanske det beror på den ytterst jaktbenägna katten som ligger vid mina fötter och låter alla förbipasserande kryp gå en säker död till mötes. Tack Alfred, tonfisk till dig!
Morgondagens plans är relativt lösa - hade tänkt åka in till stan med färjan igen (börjar bli beroende, har redan köpt ett 10-resorskort! och jag kan säga att beroendet är i klass med att röka prismässigt) för besök i väskaffär och Art Gallery of NSW, Sydneys stora galleri för nutida konst. Sedan kanske heada mot Eastern Suburbs för första gången och spana in Bondi Junction! Förutom spindlar och jag så verkar även regnet älska Sydney så famösa Bondi Beach kanske får vänta med att föräras ett besök av mig. Återkommer med en update imorgon kväll, ha det bäst tills dess!
Julia och hennes nyvunna krukväxt Chilin glassar vid St Leonards station igår!

bloggar från färgglad färja

Ciaooo!
Nu bloggar jag på färjan på väg in till stan. Jag har 200 m till färjeläget och därifrån tar det 9 minuter att komma till Circular Quay mitt i Sydney inklusive två stopp. Inget jag klagar på! Dessutom finns gratis internet ombord vilket jag tacksamt nyttjar.
En liten bekännelse: När jag går ensam i den mörka natten och känner mig lite ensam och rädd så ringer jag till Victor. Vi småpratar lite om allt möjligt och hips vips är jag hemma. Det är så skönt att ha honom så nära fast han är på andra sidan jorden <3 dessutom kommer det något gott ur tidsskillnaden, när jag ringer mitt i natten är det ju eftermiddag hemma!
Nu ska jag hänga i stan och sukta efter lyx och flärd och allmänt njuta av Sydneylivet. au revoir!
(Tänkte ladda upp en bild men internet här är sjukt segt, gaah! Bilder kommer snarast, promise :))

Fredagsnöjen i +30 grader, puh!

Vad roligt att det är så många som läser och kommenterar, jag blir jätteglad och taggad att skriva mer! Tack till er alla! :)
Igår hade jag dock fullt upp med utflytt ur hostelet, transport av alla grejer hem till Julia (hon och hennes australiensiska pojkvän Josh kom och mötte mig på stationen och släpade alla grejer hem till dem = ca 1 km i 30 graders värme, jättesnällt!!), early arrivers barbeque ute på skolan där vi fick träffa nya utbytesstudenter, besök i Macquarie Shopping Center, 40 min väntan på taxi för transport av mina saker till mitt nya hem, att äta ensam på lyxrestaurang i sunkig strandklänning (bara jag på hela restaurangen) samt utgång i stan. Jag och Julia möttes upp vid tåget och gick till hotellbaren på Shangri-La Hotel där hennes pojkvän jobbar, ligger på våning 35 i en skyskrapa. Vi fick fönsterbord med utsikt över Harbour Bridge och Operahuset som låg några meter därifrån samt typ hela Sydney så långt man kunde se, galet häftig utsikt!! Sedan gick vi vidare och hamnade på Bungalow 8 i Darling Harbour. Stannade inte alltför länge men verkar vara ett sjysst ställe. Jag upptäckte sedan att det går minst 4 och upp till 10 bussar i timmen hem till mig oavsett tid på dygnet, awesome!
Förresten, när jag sms:ar väljer min mobil ordet "bbq" framför "bar" - ett säkert tecken på att jag är i Oz?!
Mina roomies är jättesjyssta, gjorde varm choklad till mig imorse och ägnade en halvtimme åt att leta fram ett bra gym till mig. Ska få låna cykel också! Nu ska jag promenera till Woolworths (typ ICA) och köpa lite frukost, hörs later!
De trevliga tjejerna vid mitt bord på BBQ/pizzalunchen på uni igår! Svenskar, norskor, en tyska och en kanadensiska.

why i love sydney


Jag har fått bostad!

Igår lurade jag med mig snälla Julia på bostadsvisning (igen) i Neutral Bay. Allt kändes verkligen jättebra - eget rum i en fräsch lägenhet som delas med två andra och en katt :) priset var riktigt bra med tanke på läget och att både el och internet(!!!) ingick i hyran. Vi kände båda två att det var ett riktigt kap och jag försökte visa mig intresserad samtidigt som jag försökte dölja min desperation. ville kräkas bara av tanken på att fortsätta jaga...
Ägaren sa att en till person skulle komma vid 7 och att han därefter skulle sms:a resultatet. Dödligt nervös kastade jag i mig en indisk curry (igen) till middag (dock utan att spilla över hela mig denna gång!), sedan gick vi till The Oaks uppe i Neutral Bay Junction och tog ett glas vin i den mysiga trädgården medan vi inväntade resultatet med spänning. Vid halvtimme fick jag svaret: rummet var mitt om jag ville ha det. jippiiiiie!
Vi traskade hem till Julia som bor ca 25 min gångväg från mig och satte oss på hennes balkong. Kvällen var varm och utsikten helt fantastisk - man ser delar av Harbour Bridge och sen ser man ut över stora delar av stan inklusive flygplatsen i horisonten där planen lyfte och landade hela tiden. Ljus åt alla håll så långt man kunde se. Mäktigt!
Idag har jag snubblat omkring på stan överlycklig över friheten i att inte jaga tak över huvudet. Fick ett jättefint Viktor&Rolf-armband med små berlocker. Den finaste är ett silver-V som står för Victor <3 så nu har jag dig runt armen älskling! Det bästa var ändå när jag gick förbi en av stadens (tyvärr) många uteliggare. Hittills har jag alltid gått förbi men det känns så fel att jag springer runt med shoppingkassar när folk i denna underbara stad inte ens har tak över huvudet... så jag gav honom ett mynt. Han sitter ihopböjd men när jag lägger myntet i kartongen tittar han upp, ser uppriktigt tacksam ut och säger "Thanks, madame!" på äkta aussiedialekt. Till skillnad motför alla ytliga thanks som man utbyter hit och dit i affärer gjorde detta mig glad. På riktigt.


Nights, life and love Paris by L.R

Min häftiga storasyster Linda bor i Paris sedan snart 8 år! Tack vare hennes tålamod och otroliga stilkänsla har jag numera både hyfsad klädstil och makeup.
Om ni inte kan få nog av mina storstadsäventyr i Sydney med skyskrapor, stränder och studier så rekommenderar jag att kika in på hennes blogg från Paris! Här får ni senaste nytt från Paris innekretsar och livfulla skildringar från de coolaste klubbarna och festerna. Check it out!
http://lindaromanazziparis.blogspot.com
(jag ber om ursäkt för att jag är tekniskt retard och inte kan få till en länk...)
Linda & jag festar i Paris sommaren -08!
Linda och jag festar i Paris sommaren -08!

The adventure goes on

 

Mitt storstadsliv pendlar mellan att kännas hopplöst och helt fantastiskt. Mest fantastiskt. Jag älskar ju utmaningar och när allt går emot en har man inget annat val än att bryta ihop och komma igen. Skyddsnätet hemifrån är borta och där står man ensam och utblottad. Jobbigt och utvecklande på samma gång!

Har just fått bekräftelse på att jag får en sovplats även för de kommande fem nätterna på ett hostel typ 100 meter från mitt. Det firade jag genom att köpa billig (55 spänn) fantastisk god indisk lunch och picknicka i Hyde Park (och bli orange av den flyktbenägna såsen, men det är en annan historia).

Efter att ha inlett dagen med lite facebookchat med Victor som fungerande okej nääästan hela tiden så mötte jag upp min barndomskompis Johanna för en Starbuckslatte. Vem hade kunnat ana att vi, efter att inte ha träffats på nästan 15 år, skulle ta en fika på andra sidan jorden?! Förunderligt och jättekul!

Sedan var jag och kollade på en studio apartment, förstahandskontrakt via en real estate agency. Förtvivlat fick jag se bilden av mig som världsvan storstadschicana krackelera. Igen. När man hyr i första hand i Australien är det obligatoriskt att ha med en rad olika papper och bevis på att man är en hederlig medborgare som kan göra rätt för sig. Detta har jag säkert hört nämnas någon gång men i all stress glömt bort. Tjejen bredvid mig fyllde i 10 olika referenser, lämnade in rekommendationsbrev från jobb, tidigare hyresvärd, kopior på en massa dokument och yeah, där stod jag med ingenting. Svårt val för uthyraren… Funderade på att börja gråta, göra en headspin eller något annat spårat men sa istället som det var, att detta var min första inspection och att jag på något sätt hade missat hur det gick till. Ursäktade mig och var beredd att gå då uthyraren kom med en halvtimmeslång föreläsning över hur man söker boende och varför man behöver allt. Jag fattade poängen redan från början men stod ändå och lyssnade och det var faktiskt ganska lärorikt. Fascinerades över att han i mina ögon slösade dyrbar arbetstid på att informera en bortkommen utbytesstudent på sådant som är common sense i Oz. Men det är så folk är här för det mesta. Hjälpsamma.

Nu har jag dragit med mig Julia (igen) för rumsvisning ikväll, håll tummarna!


how're you doin'?

TJA!

Har just kommit hem från Manly, ett strandsamhälle en halvtimmes båttur från centrala Sydney. Återigen fascineras jag över hur mångfacetterad denna stad är. Manly har småstads-/semesterortskaraktär, relaxad stämning och en massa trevliga surfbutiker. Och en lång, vit sandstrand. Kostymerna, lackpjuxen och backslicksen på CBD är ersatta av shorts, flipflops och strandrufs. Jag gick ned på stranden och tittade på surfarna. På ett ögonblick förvandlades jag från en harmonisk stadsflanerande blek blivande utbytesstudent till något som närmast kunde liknas vid en skogstokig fotbollshuligan. Jag sparkade av mig flipflopsen och stod och hoppade och skrek åt surfarna ”den är din!” ”akta vänster!” ”paddla snabbare då!” ”GO GO GO!!” Har man en gång surfat (om än på darrande spaghettiben) så vet man precis hur det känns och det är svårt att bara stå vid strandkanten och kolla på. Träffade även trevlige Oskar som känner min syster och är totally surf addict. Han har en helig samling surfingbrädor hemma som han trots påtryckningar från flickvännen vägrat göra sig av med och erbjöd sig att låna ut en bräda till mig och även till Victor när han kommer ner, snällt :)

En sak som jag har funderat massor över, men glömt fråga, är hur man ska besvara artighetsfrasen som möter en överallt i affärer: ”Hi, how’re you doin’?” Jag trodde i min enfald att detta var ett amerikanskt fenomen. Har glömt att fråga alla svenskar jag träffat hur man ska besvara detta för att bli kulturellt accepterad. Jag blir lika överrumplad varje gång och har bland annat svarat:


”I’m fine thanks” (även om jag är trött, jetlaggad och saknar min pojkvän)

”Hyeeeah hö he uhm” (här tänker jag först fråga ”How are you?” men kommer sedan på att man nog inte förväntas säga det, så jag avbryter mig mitt i och mumlar bort det. Smooth.)

”I’m fine, how are you” (utan frågetecken)

Jag är alltså lite kluven till om jag förväntas svara överhuvudtaget eller bara le påklistrat eller både svara och fråga tillbaka. Time will tell!

Manly Beach en helt vanlig februaridag



Myten om aussies stämmer!

Denna ljuva stad bara fortsätter att förundra mig. Jag har redan mött så många människor som är genuint trevliga. Det må låta naivt för en svensk men här finns verkligen folk här som bara är allmänt glada och vänliga utan att vilja vinna något på det.

Igår till exempel, jag vill skaffa gymkort och går in på ett gym. Pratar med en som arbetar där och han frågar lite vad jag gör, om jag bor i närheten av gymmet. Jag säger att jag är utbytesstudent som söker bostad. Genast säger han att hans kollega som bor nära mitt uni söker en inneboende och att han ska lämna mitt nummer till henne. Sedan frågar han vad jag brukar träna hemma, jag svarar att jag tränar väldigt blandat men föredrar att gå på classes. Han svarar att dom tyvärr inte har classes, bara egen träning, och nu händer det otroliga: killen rekommenderar mig ett annat gym som är billigt och har bra gruppträningspass och ligger nära uni! Usel försäljare, javisst, men snacka om ädel och välvillig medmänniska!

På en annan affär skrev de (och lyckades stava rätt!!!!) mitt namn på provrumsdörren och hängde in mina kläder. Bra business, men ändå värt att nämna för att de lyckades stava mitt namn. score.
Fick för övrigt klassikern igår: "men du kan ju inte vara svensk, du är ju inte blond!" Laugh or cry?!
Nee nu ska jag dricka lite te här, är sjukt kallt med ac på och dåligt väder ute (ynka 20 plusgrader bjuder Sydney på idag) - sen fortsätter bostadskarusellen. Uppdaterar senare i eftermiddag (tisdag morgon för er). Ciaoooo!
Någon som vet hur man gör så att bildtexten syns på bilderna btw?! Jag skriver så pennan glöder men det syns inte :(

Chinatown, skavsår och livets svåra val

Wikileaksdemonstration i Hyde Park igår - i denna fråga skiljer sig Sveriges och Aus ståndpunkter!

Tjabba!

Sydney bjuder på moln och ”bara” dryga 20 plusgrader denna förträffliga måndag.

Gårdagskvällen spenderades med tre trevliga svenska girls – Ewa, Matilda och Sarah som ska stanna här typ lika länge som jag. Vi kollade in kinesiska nyårsfirandet med en jätteparad på George St, se bilder, men det var så mycket häftigare i verkligheten. Den innehöll bland annat dansande blinkande morötter, jättekaniner och coola karatekids. Asien i ett nötskal?! Sedan gick vi till Chinatown och käkade. Jag fick nån slags gröna pinnar med ostronsås. ehm. Smakade typ lika sexigt som det låter, dvs inte alls…

I övrigt springer jag omkring som en skållad hare och jagar boende. Nära uni, stad eller beach? Ingen lätt issue för någon som väljer toapapperssort på ICA i 20 minuter. Men det fixar väl sig, som allt annat J

Nu ska jag ner på stan och spana in ett gym, beach 2011 har redan börjat för mig och med tanke på att de senaste dagarnas träning begränsats till skavsårskantade flipfloppromenader är det dags att sätta igång! Har även hittat en underbar butik som säljer toksnygga träningskläder för chicanas. Och en skyskrapa som jag och V ska köpa när jag blir rik! Eller hur då hjärtat?

 

Nu har jag äntligen lärt mig ladda upp bilder på bloggen, tack Johanna! Se och njut!


nervkittlande äventyr på George Street!

tja! Om det verkar som att jag har allmänt lite till liv här nere kan jag dementera det. Kanske för tillfället men att jag är online så ofta beror på mitt frenetiska bostadssökande. Mellan varven roar jag mig med att springa upp och ner längs George St och fixa diverse förnödenheter såsom internet, mobilnummer och mat. Internet ja. Innan jag kom ner hit fick jag höra av alla att "internet is shit in Australia!" vilket jag kan skriva under på. Eller. För att se det positiva: att skaffa mobilt bredband är lätt, ingen bindningstid, man köper bara ett usb-minne som sticks in i datorn och så är man uppkopplad. magi! att det sedan kostar skjortan är en annan cup of tea. Glad i hågen skulle jag så installera mitt internet igår, vilket består i den på pappret relativt simpla uppgiften att sätta in ett litet SIMkort i en lucka i usb-minnet. Jag försökte på alla möjliga sätt och till slut gick det. Men uppkopplad blev jag inte trots att jag följt det pedagogiska instruktionspappret till punkt och pricka.
Jag gick tillbaka till affären där en ilsken kines jobbade, eller snarare jobbade dåligt på servicevänlighet. Förklarade att jag verkligen följt instruktionerna och att det inte funkade. Han öppnar luckan på mitt usb-minne och konstaterar att jag har haft sönder det ack så viktiga SIMkortet! Ni vet, det finns som en liten plastram som man ska bryta ut det ifrån (trodde jag). Det skulle man alltså inte. Han bara "jag försöker fixa, annars får du köpa ett nytt simkort" (=500 spänn). Jag stod där med en vattenmugg med sugrör från McDonalds och höll på att äta upp sugröret av nervositet samtidigt som jag förbannade min klantighet. Den ilskna kinesen (som plötsligt blivit vänligare) sätter in usb-minnet i en dator för att testa om lagningen funkat. Moment of truth... CONNECTED! wiiiihaaa. Så nu har jag internet om jag inte lyckas paja det igen. någon som vill satsa pengar på hur länge jag lyckas?

update från soligt/blåsigt sydney

Hallooo!

Ursäkta om jag gav ett något förvirrat intryck igår, hehe. Jag var inte riktigt på denna planet. Sov kanske en timme under 32 timmars resande. Tyckte ändå att resan gick helt okej, jag satt bredvid en dansk kille som skulle till Nya Zeeland och som tyckte att Köpenhamns stolthet, den lille havfrue, var kraftigt överskattad. Jag kryddade på lite om domkyrkan och sa att folk kommer från hela världen bara för att se den. Sverige – Danmark, 1-0!

Lyckades sova hela 7 timmar i natt, vaknade klockan fem av att den brunbrända brittiskan(!!) i rummet flyttade ut. Oförskämt pigg hoppade jag upp och gick ut på gatan i mörkret för att gå. Det var säkert 30 grader varmt redan. Efter en halvtimmes promenerande nådde jag operahuset och Circular Quay precis i soluppgången. Allt var stilla, några morgonjoggare och gatstädare var de enda som syntes till. Rundade udden där operahuset ligger och hörde de exotiska fåglarna från botaniska trädgården intill. Solen värmde trots att den just nått över horisonten, dess strålar speglades i havet och skyskrapornas fönster. Det var… vackert.

 

Att mitt första intryck av Sydney är väldigt positivt är en underdrift. Mitt zombieliknande tillstånd till trots var jag ute och gick en hel del igår, mestadels för att inte somna. Överallt var de som jobbar i affärerna och på caféerna jättetrevliga, frågade varifrån jag kom och vad jag skulle göra. En kvinna på ett café i en bokhandel sken upp när jag sa att jag var svensk, hon höll på att läsa sista boken i Millenniumtrilogin och tyckte sig ha fått en bra inblick i den svenska mentaliteten, ”meatballs and looooads of coffee!”.  Imorse under min ovan nämnda walk kring operahuset kom någon typ av arbetare i neongrön väst fram till mig och frågade om jag skulle på en guidad tur. Jag förklarade att jag bara var ute och gick i området. Då ursäktade han sig och förklarade att det var helt okej, han hade sett att jag gick omkring med en broschyr i handen (läs: såg väldigt turistig ut) och ville bara försäkra sig om att jag inte skulle missa turen. Vem hade brytt sig om att först fråga och sen ge den förklaringen i Sverige?

 

Jag önskar bara att du var här med mig…

 

 


the heat is on!!

Så var det dags. Efter närmare 32 timmar av konstant halvsovande på flygplatser och flygplan var det stora ögonblicket inne. Stunden då jag skulle kliva av planet och för första gången stå på australiensisk mark. Jag kanske låter lite cheesy, men detta är något jag har fantiserat om länge. Just känslan av att kliva av och vara framme, de där första magiska sekunderna.
Min vana trogen hade jag ingen brådska att lämna det gigantiska flygplanet utan väntade tills de sista började gå ut innan jag lyfte ned min väska, slängde laptopväskan över axeln, fick med mig tröjan och jackan (som verkligen kändes ridiculous i hettan). Jag gick mot utgången av planet och såg framför mig hur jag likt en sån där snygg filmstjärnebrud klev av planet med ett gnistrande leende och håret flygande i vinden. Skillnaden var att jag, överklädd och svettig efter att ha släpat runt mitt fett tunga bagage överallt, möttes av... ett gallskrik.
"AAAAH!" I mitt zombieliknande jetlaggade tillstånd hade jag totalt missat tjejen som kom gående, en propert klädd flygplatsarbetare som nu hoppade på ett ben och tog sig för vaden på grund av min framfart. Flygvärdinnorna och piloterna gav mig onda ögat och jag skyndade därifrån med ett "sorry!" följt av ett "I'm really sorry!"
eeeh jaa. vad säger man? kanske att JD i Scrubs framstår som smidig och världsvan i jämförelse med mig?!
Väl framme på hostelet var det 3 timmar kvar tills jag skulle få tillgång till mitt rum. Så jag slet lyckligt åt mig en karta, droppade bagaget i bagagerummet och började gå med känslan av en rejäl hangover i vad-hände-igår-klassen (vad hände egentligen igår? jag åkte onsdag och landade imorse, fredag, med 22 timmar emellan... fråga mig inte vad jag gjorde i torsdags!). Efter typ en timme kom jag på att jag gick i linne i Sydney mitt i sommaren och att 1/3 av alla aussies får hudcancer... smart! Snabbt införskaffades en tub 30+, trots detta hann jag bränna mig lite. Vandrade ända till operahuset och harbour bridge, amazing! (bilder kommer, jag tog några men har lyckats glömma överföringskabeln, oväntat) Sedan satte jag mig en park, drack en islatte från buckan och kollade på konstiga fåglar och bara njöt av livet.
Sydney är nog världens häftigaste stad.

RSS 2.0