sydney tower

TJA!
Gårdagens filmvisning var kul. Jag minglade med en massa intressant tv- och filmfolk, pratade med en tjej i min ålder som pluggade skådespeleri i LA och en annan som jobbade på kanal 9 här i Australien! Alla andra som var där var involverade i någon av filmerna som visades eller anhöriga till dessa, så jag var den enda outsidern, haha. Tur att jag har en väl uppövad förmåga att hantera obekväma situationer... Alla tyckte att det var superexotiskt med en svensk (som vanligt). En av filmerna handlade om fairies (typ feer) och jag fick lära mig att här är det nästintill obligatoriskt att hyra en fe till barnkalaset. Alltså en tjej runt 20 utklädd i glittrig prinsessklänning... En rätt motbjudande och amerikaniserad tradition tyckte jag men höll god min.
Idag har vi surfat (jag gav dock upp rätt snabbt och snörade på mig löparpjuxen istället) och sedan åkte vi in för att besöka Sydney Tower igen. Både jag och V var överens om att det var det häftigaste vi upplevt att sitta i baren 300 meter upp och se staden breda ut sig åt alla håll så långt ögat kunde nå. För er som inte läst om vårt tidigare besök: man åker efter en rigorös process med säkerhetskontroll och check av klädstil upp i en klaustrofobisk hiss (denna gång åkte vi tillsammans med en servitris som vi småpratade maniskt med för att dölja vår nervositet för att fastna i hissen...). Sedan kliver man ur i baren som är formad som ett O runt hissen och stirrar ut genom panoramafönstrena som paralyserad av den fantastiska utsikten. Baren roterar dessutom så man får se hela staden uppenbara sig - rekommenderas verkligen!
(nedan följer en orgie i mat, så ni som är magsjuka, har stomipåse eller inte gillar mat - sluta läs...)
Vi tänkte inte äta något då menypriserna matchar tornets höjd men jag kunde inte låta bli att beställa in en ostbricka - väldigt värt! Drack ett glas gott Merlotvin till. När vi sedan skulle hem var det en halvtimmes väntetid på färjan så det blev efterrätt i form av glass. Har spanat in de 16 sorterna chokladglass ett bra tag och nu var det dags. Fattar ni - 16 sorters chokladglass!! Tog ett antal minuter att bestämma sig för en chokladfanatiker som jag. En helt ljuvlig kväll med andra ord! Nu blir det lite filmkik på datorn och sedan sömn inför morgondagens äventyr. Jag gillar vinterlov down under!
Jag med den ljuva kreationen som utgjorde ostbrickan
Ett vagt försök att fånga utsikten med iPhone-kamera. Det starka ljuset i mitten är Sydney Swans hemmaarena! (australiensisk fotboll)
Min fett snygga gymkille & jag
Jag och de 16 sorterna chokladglass... heaven or what?!
V satsade på friskt och fruktigt

kortfilm

hejsvej!
Nu sitter jag på färjan, ensam för en gångs skull. V är och spelar innebandy igen och jag är på väg in till stan för att gå på något så avigt som kortfilmsvisning - det är nån tävling för lokala filmmakare där ett antal bidrag visas upp och jag gillar kortfilm så det ska bli superskoj!
Idag har vi varit inne i stan och besökt Art Gallery of NSW. gaah, vad kulturell jag har blivit! ;) Art Gallery ligger i tidigare nämnda Botanic Gardens och består av fyra våningar med massor av konstverk - gammalt, nytt, fotografi, målningar, skulpturer, filmer... Vädret har varit dålig med regn och blåst, känns lite höstruskigt. Men
bara en vecka kvar till vår resa nu där vi förhoppningsvis får avnjuta bättre väder!
Nu är vi framme i stan så jag ska kliva av och leta reda på filmstudion där visningarna är. Detta kommer bli epic! Cheers mates
Jag. Ser lite drogad ut, lugn - det är bara färjans glåmiga ljus och brist på solbränna som spökar;)

vi ska ut och resa!

HEJ! :)
Ja, nu har vi äntligen bokat både flyg till Cairns i norra Australien (tar 3 timmar!) och busspass, boende på hostel för en vecka samt två utflykter: en tur till regnskogen med övernattning och en dagsutflykt med båt på Barriärrevet. Och V ska hoppa bungy jump! Jag är inte särskilt avundsjuk - som tidigare nämnt föredrar jag att hålla mig på land, varken ovanför eller under. Vi åker nästa onsdag den 6:e om allt går enligt planerna. Vet inte om ni har hört det back home, men det är en vulkan i Chile som har utsöndrat ett sånt där askmoln och ställt till det för flygplanen här nere så flygen är inställda var och varannan dag... Tydligen kan askan förvandlas till smält glas om den åker in i flygplansmotorerna och då blir det lite trist. Längtar längtar tills vi åker!
Tyvärr har bokningen orsakat smärre ekonomiska tillkortakommanden så nu får vi försöka klara av en vecka i Sydney utan att spendera så mycket. Vilket är sådär lätt i landet där frestelserna är många och starka och en burk keso kostar 35 spänn... (och bananer 100 kronor kilot!) Men utmaningar är till för att tas! Jag knappade in mig på TimeOut:s hemsida och kikade in på fliken "Free events" och vips så hade vi en uppsjö med gratisaktiviteter med varierande underhållningsvärde. Jag kan verkligen rekommendera TimeOut för de som besöker Sydney (och flertalet andra städer också), deras hemsida har bra och uppdaterade guider till events, caféer, barer, museer och allt annat tänkbart, både på breda och smala teman.
Idag roade vi oss med en liten vandringstur trots taskigt väder för första gången på länge. Det var rätt varmt ändå så vi snörade på oss vandringskängorna (läs: våra trötta gympadojor) och gick en led som går runt själv halvön som Manly sticker ut på och som är nationalparksområde. Tog drygt en och en halv timme och vi tog oss hela vägen till en utsiktsplats där man hade jättefin utsikt ända till stan 11 km bort. En närmast surrealistisk vy uppenbarade sig med den frodiga grönskan runt omkring oss och den stålgrå skylinen långt bort i fjärran likt en hägring!
Nu är V på innebandyträning och jag tänkte ge mig ut och springa i kvällsmörkret trots att benen helst vill dö efter gårdagens benpass på gymmet... Ha det superfint allihopa och njut av ljusa sommarkvällar! peace

Shelly Beach till höger i bild - det var här vi snorklade förra veckan
Vandringsleden
Ett träsk!
Ser ni Sydney (innerstan) i mitten? Gillar denna bild, nedre halvan är som tagen från en bergsvandring medan övre speglar storstan!

min midsommarhelg

God afton!

Hur var er midsommar? Hoppas bra! Jag har haft en alldeles förträfflig dag idag. Jobbade min sista dag innan vår resa och fick höra att det tydligen varit värsta dramat på jobbet igår med tårar, skrik och okvädesord hit och dit (jag jobbade alltså inte igår). Någon ringde efter chefen för att han skulle komma och klara upp det hela och gissa vad han gjorde? Han gick till närmsta mataffär och köpte öl till alla! haha!!! Problemlösning kallas det visst.
Midsommar firades rejält här nere. Vi inledde med förfest hemma hos Ewa - ett gäng på 7 tjejer (svenskar, australiensare och franskor) och V. Tog en buss in till stan (40 min) och hann med lite fäktning med trädgrenar innan vi gick till första klubben, Jackson på George Street. Vi stannade där ett bra tag innan jag fick den briljanta idén att dra vidare till Kings Cross. Kings Cross är ett nattlivsdistrikt här i stan som är känt för underhållning av det mer dekadenta slaget. Även illegala substanser och vidrigheter som prostitution förekommer enligt ryktet. Vi lät oss inte avskräckas utan mötte upp svenska Madde och Anna på World Bar. Både jag och V gillade dock stället, det var avslappnad stämning och folk var glada och pratsamma och klädda lite hur som helst och varken stelt eller bråkigt. Vi lyckades återigen pricka in en nattbuss hem på minuten och kom hem välbehållna.
Ikväll var jag ute och sprang mina vanliga två vändor längs med stranden. Jag gillar att springa där efter mörkrets inbrott för att det är nästan folktomt samtidigt som det inte känns läskigt eftersom man har fri sikt mot stranden på ena sidan och en öppen gräsyta och väg åt andra. Inga rövare och banditer som kan anfalla! Det anmärkningsvärda med kvällens tur var en man på stranden som gick med någon slags metalldetektor. Han hade flyttat sig ungefär 100 meter på 20 minuter... Vad letade han efter? Någon som har en gissning? guld kanske? (för det är ju ofta folk tappar guldtackor på stranden...?)
Nu ska jag läsa veckans upplaga av The Sun-Herald, tidningen med 20 bilagor ni vet. Den har en väldigt intressant artikel idag om kvinnor och ledarskap och de paradoxer som är länkade till ämnet. För övrigt kan jag säga att både vaden och boken är bra! (har läst halva boken och den är fett spännande, aaah!)
Nedan följer lite bilder från dagens promenad/longboardtur i skymningen. Återigen slås jag över hur vackert Australien kan vara!
Under persikohimlen
Den gyllene byggnaden på kullen är någon typ av fort som användes för att speja efter sjörövarskepp (förr i tiden)!
Mörkret faller snabbt - raka motsatsen till de härliga långa sommarkvällarna i Sverige.

sommarvärme i storstan

TJA!
Nu är blogg.se rätt konstigt. Det verkar ha lite paranoia då det inte riktigt vet om gårdagens inlägg publicerades eller icke. Jag har kikat på min blogg och det verkar onekligen ha publicerats...
Nog om det och GLAD MIDSOMMAR! Vi har haft bästa midsommarvädret på åratal, solen har åter förärat oss med sin fulla närvaro utan några blytunga moln i sikte. Kanske är det närvaron av midsommarstänger, sill och nubbe som liksom bildar en massa ånga som stiger till skyn och göra att det alltid är molnigt i Sverige?
Jag lämnar mina högst ovetenskapliga teorier där. Förstår att ni alla är väldigt intresserade om hur min vad mår. För er som inte läste igår: den fick en plötslig kraftig krampattack och sedan har det onda liksom stannat kvar. Det är fortfarande där nu två dagar senare, men en omtänksam pojkvän förvandlade en gymbänk till sjukhusbår och dränkte in vaden i muskelsalva. Men skippar nog högklackat ikväll - mina moves på dansgolvet ser tillräckligt spasmartade ut utan närvaro av muskelkramper ;)
Idag har jag fikat med en annan svensk student här i stan, Madeleine från Göteborg. Hon ska plugga 3 år på någon slags hotellskola här. En trevlig bekantskap som vi ska möta upp senare ikväll.
Ikväll blir det fest hos Ewa och sedan vidare framfart genom stan. En klubb anordnar faktiskt svenskt midsommarfirande komplett med mat, stång och lekar. Får se vart vi hamnar! Ha en underbar midsommar allihopa!
Operahuset gnistrar som en diamant! vackert!

glassar runt

God afton!
Hör att det regnar hemma i Svea, trist. Med reservation för att låta skadeglad skiner solen här och hela staden glittrar. Det är verkligen ett speciellt ljus här i Australien!
Igår var det väldigt lugnt och stilla ute på havet så vi beslutade oss för att hyra snorkelutrustning och snorkla vid Shelly Beach en knapp kilometer hemifrån oss. Det skall tydligen vara det bästa snorkelstället i stan. Vi drog på våra våtdräkter och visst är det en sällsam känsla att glida runt i undervattensvärlden. Massor av färgglada fiskar uppenbarade sig alldeles vid strandkanten! Det finns även meterlånga revhajar och sköldpaddor i bukten men de var lite blyga och ville inte visa sig.
Snorklingen var en fascinerande men kylslagen upplevelse. Efter bara några minuter i det kalla Stilla Havs-vattnet var fingrar och tår bortdomnade. När vi gick upp på land som två frysta fiskpinnar fick jag en kraftig krampattack i vänster vad... Till min förtvivlan är vaden fortfarande öm :( jag känner mig som en äkta vekling men trösttränade lite på gymmet idag (bara överkropp) som kompensation så nu känns det lite bättre.
Dagen idag: Jag skulle jobba men det visade sig att bossen hade dubbelbokat. Igen... Så det blev en day off och vi gick till resebyrån för att trixa lite med resplanerna. Eftersom havet är lika stilla som vid Pite Havsbad en januarimorgon och surfingen därmed värdelös bestämde vi oss för lite äventyr inne i stan efteråt. Det blev lunch på Pancakes on the Rocks (dygnet runt-öppet pannkakshak) - jag bangade på pannkakor och tog champinjoncrêpes medan V högg in på en hel stack med jordgubbar och glass. Sedan kände vi för lite kultur och besökte Justice & Police museum. De hade en pågående utställning om någon typ av spionorganisation. Man fick även besöka en fängelsecell, läsa om otäcka mord och se beslagtagna vapen från brottslingar. Sydney har ju en historia som straffkoloni så det var intressant att besöka ett museum med anknytning till stadens mörka förflutna!
(Här tänkte jag bifoga en fin bild men bilduppladdningsverktyget verkar inte fungera så ni får använda era kreativa sidor och föreställa er den istället).

Ha det så fint alla läsare! Här är klockan passerad midnatt sedan länge och det är läggdags. godnatt!


böcker

Aloha!
Jag försöker bringa lite exotisk feeling i min vardag, för vädret här är bångstyrigt likt en vild hingst! Imorse sken solen så falskt och det var varmt och skönt, inte ett moln i sikte. Surfingen fick vi tyvärr hoppa över då vågorna var väldigt små och oregelbundna. Vi satte oss på färjan in till stan och njöt av den ljumma havsbrisen. Letade på mitt entusiastiska initiativ upp ett fembönigt café* där jag avnjöt en cappuccino på bönor från Nicaragua och V tog en varm choklad efter lite gnäll om att man egentligen inte kan dricka varm choklad i juni. Satte oss på en bänk för att i lugn och ro avnjuta våra varma drycker då V plötsligt flyger upp med orden "DET REGNAR!" Jag var imponerad över hans pondus och blixtsnabba handlande i situationen - man kunde tro att det rörde sig om en brand, hjärtattack eller tsunami, men han har lärt sig the hard way att känner man en regndroppe här i Sydney så följer miljontals inom loppet av några sekunder. Så även denna gång. Vi hann precis under tak och lyckades ta oss relativt torrskodda till en resebyrå där vårt planerande inför Queenslandresan fortskred. När vi kom ut var det säkert 5 grader kallare, blåste storm och ösregnade. Och där gick vi i våra nätta sommarutstyrslar och frös som två nakenhundar i Sibirien.
Egentligen ville jag berätta en annan sak i detta inlägg. Jag har köpt en ny bok! Jag älskar att läsa. Det är en passion. En passion som jag undertrycker stora delar av min tid för att jag pluggar, är för trött eller ägnar mig åt mer lättillgängliga läsupplevelser som bloggar och tidningar. Men vad går upp mot att läsa en riktigt bra bok? Bokhandelsbiträdet i bokhandeln i Manly sprang från hylla till hylla och plockade vördnadsfullt fram den ena pärlan efter den andra. Jag ville läsa böcker skrivna av australiensiska författare och fick ett helt gäng, bara för att behöva lämna ifrån mig dem och springa till färjan. Det slutade med att jag köpte en: The Secret Fate of Mary Watson av Judy Johnson. Utspelar sig i Australien på 1800-talet och handlar om Mary Watson (som funnits på riktigt!) och det öde hon möter. Hoppas och tror att den är läsvärd! Nu har jag bara fyra andra böcker som jag också vill köpa. Om jag inte också hade en passion för god och hälsosam mat hade jag lätt levt på nudlar resten av månaden för att ha råd!
Har även skypat med Sabina hemma i Sverige idag, trevligt :)
Nu ska jag trotsa ovädret och ge mig ut och springa. Intalar mig att det kommer att kännas bra efteråt. Och att frisk luft är bra för självförtroendet, arbetslivet och immunförsvaret. Hörs snart igen, cheers!
* helt enkelt ett café som har fått fem av fem kaffebönor i min Coffeeguide Sydney 2011!
Sånt väder som det är på bokomslaget är det ute nu! unweather

UPDATE: Sprang hela 6 km, yeeeah! psyke av stål that's me! Nu ska jag fira med te och ugnsbakade nötter :)

bondi

Dagen spenderades i Bondi Junction (stadsdelen mellan Bondi Beach och stan) och Bondi Beach. Sedan ett tufft pass på gymmet på vägen hem följt av planerande av vårt kommande äventyr - det går framåt men kräver lite detektivarbete och pusslande för att allt ska stämma på plats och vara ekonomiskt genomförbart! (Vi ska åka buss längs Australiens östkust mellan Cairns och Sydney= 300 mil!)
Imorgon blir det förhoppningsvis lite surfing om vädret tillåter.
peace
/eder L
Bondi Junction
Ekologisk grönsaksaffär
Stranden gav ett kargt och ödsligt intryck - på sommaren kan 40 000 människor trängas där!

väder, kläder och kackerlacksläder

God afton!
Gårdagens festligheter var mycket trevliga. Vi hann ut en sväng i stan innan det blev nattbussen hem till Manly (faktiskt gick den ganska snabbt utan all vidrig trafik!). En inte alltför pigg Linnea dök upp i tid på jobbet imorse och klistrade på sitt mest insmickrande leende för att täcka bristen på skönhetssömn. När en timme var kvar var jag väldigt trött men då dök en lång ståtlig solskensblond pojke upp (V) och beställde smoothie och då kändes det lättare att uthärda sista timmen. Sen är det alltid trevligt att småprata med alla stammisar - jag fick höra att jag såg kreativ ut i min scarf av mannen som alltid skrattar åt sina egna skämt. Sådana roliga små vardagsföreteelser som gör det värt att jobba.
Vädret har varit strålande soligt och somrigt hela dagen. Vi har för ovanlighetens skull slappat hela kvällen och jag har betat igenom söndagstidningens alla 14 (nästan iaf) bilagor och lärt mig viktiga australiensiska samtidsfenomen. Har även skypat med Sverige, med mamma och lillebror och Carro. Alltid lika trevligt att höra av sina nära och kära hemifrån - ibland är det jobbigt att man inte kan finnas där bara... Men det heter ju att efter regn kommer solsken!
Nu är det sovdags, jag har tre härliga lediga dagar, fingers crossed att det blir fint väder! Vi har storslagna planer på aktiviteter och upptåg för de kommande dagarna - häng med här på bloggen för senaste nytt från landet där allt är bak-och-fram! (lysknappar, trafiken, ordningen i rulltrappor - här står man till vänster och går till höger, learned it the hard way). tjingeling
ps. mobiltelefonen var i slagsmål på krogen igår och har numera en fin spricka över hela skärmen, 4 månader efter att den lagades... kan någon uppfinna en mobil tillverkad i diamant åt mig? eller något annat okrossbart typ kackerlacksskal?

vamos a la fiesta

Idag började det en ny tjej på jobbet, en jättesnäll australiensisk tjej som också bor i Manly . Så nu är jag för första gången inte bäst på engelska längre, skönt! Jag är ju här för att lära mig! Givetvis strålade solen hela dagen idag som den alltid gör när jag jobbar (ursäkta bitterheten). Jag hann iaf beskåda solstrålarna på håll - på grund av pinjeträden längs med stranden så hamnar den i skugga rätt tidigt, men solen skiner fortfarande över havet. Måste dra nu för att göra mig iordning för kvällens festligheter men bjuder på lite färska bilder från eftermiddagen:
Sekunden innan mina fötter blev hyfsat blöta

Vågorna var fina och väldefinierade för första gången på länge
V kommer i land från dagens surf



fredagsmys i manly

God afton!
Tack för alla fina kommentarer, jag blir så glad! Fortsätt så när ni tycker att något är värt att kommentera :)
Nu är klockan 00.30 här i Sydney och jag ska sova för imorgon är det jobb för hela slanten. Vi har just kommit hem från den mysiga baren Hugo's Bar som ligger vid färjeläget. Dom har även en restaurang som serverar chokladpizza(!). Jag gillar så att gå ut och äta/ta ett glas dryck med V. Även om vi hänger rätt mycket här down under så blir det en så speciell stämning när man går ut och vi har alltid så intressanta och meningsfulla diskussioner och givande samtalsämnen <3 jag är så glad att han är här med mig!
Dagen idag har varit väldigt solig och varm (givetvis skulle jag jobba...) V har in the meantime tillbringat nästan 4 timmar ute i vågorna och tyckte sig ha fått färg på armarna trots heltäckande våtdräkt, ballt!
Bion igår var väldigt rolig. Hela salongen vred sig av skratt många gånger. En hel del sexuella anspelningar så den är inget för de som är lagda åt nunnehållet. Men väldigt annorlunda film även om slutet var förutsägbart Hollywood style...
Ha en fin fredag så hörs vi av lite senare! Imorgon är vi bjudna på fest hos min svenska kompis Ewa, supertrevligt!
Jag igår innan bion, watch my eyes glow! wooo

första terminen i sydney avklarad!!!

YEAH! Så har jag äntligen fått vinterlov!! Fast det känns inte så speciellt med tanke på att jag ska jobba fredag-lördag-söndag denna vecka o tors-söndag nästa vecka... Men bra att dra in lite cash inför resan :)
Tentan idag gick jättebra, eller som vanligt tog min förkärlek för att skriva över och jag hade behövt några minuter till, men jag tror att jag förklarade det mesta rätt bra. bäst hittills!
Ikväll ska vi på bio jag och V. Vi ska se nya komedin Bridesmaids. Jag brukar inte ha så mycket till övers för amerikanska flamsiga komedier men denna ska tydligen innehålla det på film så sällsynt skildrade fenomenet roliga tjejer. Filmen har fått toppbetyg i tidningarna här så det ska bli kul att se om den lyckas göra mig lika glad som recensenterna!
Nu ska jag kila iväg och köpa biljetter - vi ska på lokala bion här i Manly bara fem minuters promenad hemifrån oss! V är ute och springer och jag lovade att vakta hans kyckling (död). Råkade ha sönder en filé när jag skulle checka om den var klar, hoppas han inget märker. Till mitt försvar har jag inte varit köttätare på över 10 år så jag har inte så bra koll på kyckling. hehe...
Jag försökte fixa lockigt hår imorse...

myror + kanel = falskt

Härom dagen såg jag plötsligt hur det kröp. Myllrade. Hundratals små svarta myror hade invaderat vårt kök. Borta var mina forna glansdagar som "Linnea the cockroach killer" och jag blev världens ynkligaste mes som med ett gällt skrik gjorde min pojkvän medveten om spektaklet och därmed även huvudansvarig myrsanerare. Efter att ha eliminerat det värsta (med ett styng av dåligt samvete för de små liven) skickade jag iväg ett vänligt men bestämt mail till lägenhetsinnehavaren som befinner sig på "vacation in Europe". Hon svarade att hon inte hade stött på problemet tidigare, men hade ändå på något mystiskt sätt förvärvat kunskaper i konsten att vinna myrornas krig. Kanel, vinäger och bakpulver skulle skrämma bort de små varelserna på en något mindre barbarisk väg än att jämna dem med marken. Här har ni alltså förklaringen till dagens rubrik: hela köket är indräkt i kanel och visst kan man inte låta bli att dra lite på smilbanden: kanel över hela diskbänken, ny inredningstrend på G? Jag kanske kan orsaka rusning efter kanel på samma sätt som Mat-Tina fick hela svenska folket att dö för flingsalt? alternativt ser det ut som hemma hos någon med väldigt dålig syn som skulle hälla kanel över maten och missade lite... bara "öööh, jag är blind och ska hälla kanel över min mat!". Luktar gott gör det också. Och myror? Har inte sett en enda på två dagar!
Dagens tenta gick helt okej. Som bekant gillar jag ju att skriva och jag hade gärna underhållit personen som skall rätta tentan med ytterligare 20 sidor. Med andra ord hade jag inte dött av lite mer tid. Hemma har vi 5 timmars tentor, här har du 2 eller 3 timmar på dig att bevisa dina samlade kunskaper från en termins studier - en utmaning värd namnet!
nu ska jag sova, gick upp astronomiskt tidigt imorse och har redan hunnit plugga för många timmar inför nästa tenta. Jag säger som Scarlett O'Hara: After all, tomorrow is also a day.

Måste bara visa er detta: okej macroeconomics-boken. Jag vet att du inte är någon mattebok, men det skär i hjärtat på en ingenjörsstudent att se ett sådant här fatalt misstag - hur kan 10 = 50?!


min nya kompanjon

Idag är det Queen's Birthday här i Australien. Queen's Birthday betyder att den enda affären som är öppen är lågpriskedjan BigW som är som en vidrig hybrid mellan Clas Ohlssons och Lidl. Jag var i desperat behov av en miniräknare inför morgondagens tenta i microeconomics. Efter att ha kryssat fram mellan ilskna japaner och skrikande sockerhöga snorungar fem minuter innan stängning fick jag tag på en miniräknare. Kanske inget jag skulle ta med på en jobbintervju som ett bevis på min professionalism, men den blev min för bara 2 dollar och även om den är mer Carolina Gynning än Isaac Newton så är den ju rätt... söt?
yo, vi ska äga mikrotentan imorgon!.. Tror ni att batterierna håller 3 timmar? slå vad någon? ;)

dizzy

Idag har jag varit trött som en drogad påfågel och har ägnat dagen åt att plugga inför mina sista två sluttentor. Har enbart tagit en minimal paus för promenad i ovädret och inhandlande av söndagens obligatoriska blaska, The Sun-Herald som är någon typ av söndagsupplaga för The Sydney Morning Herald. 2 dollar för flera timmars underhållning! Stackars V har fått hålla sig undan och har vågat sig ut för en stunds surfing i regnrusket. Men bara 4 dagar kvar nu så har jag vinterlov fram till 1 augusti :)
nu ska jag återvända till mina (inte längre) älskade grafer, ha en fin söndag!
ps: till Linda: Jag vet inte hur man gör för att vinna en årsförbrukning av välling, måste vara en annons specialdesignad för dig? När jag kikar in på min blogg kommer det upp reklam om anticellulitbehandlingar. hm...

lördagkväll i kylslaget manly

God afton!
Nu är jag hemma i värmen igen - thank God för gasvärmaren här i lägenheten, utan den skulle vi förfrysa! (tyvärr så värmer den enbart upp halva lägenheten för dörröppningarna är så klaustrofobiskt trånga att värmen inte tar sig igenom...) Har pluggat ekonomi och försökt skypa med min kära familj, vilket var trevligt men jag förstår hur man känner sig som döv eftersom ljudet fastnade någonstans på vägen. Det blev några minuter av gester innan de gav upp och gick ut i sommarvärmen.
Vad har vi hittat på här i freezing Sydney? I torsdags åkte vi in till stan för lite kvällsshopping. Det är jätterea runt om i stan. Vet inte varför men det är nån slags konstig vinterrea. Alltid lika roligt att shoppa då man egentligen inte har råd och gör upp alla möjliga excuses i hjärnan för att berättiga spenderarbyxorna. Vi började med att gå till Darling Harbour, ett trevligt område runt en hamn (som namnet antyder) med restauranger, klubbar och den jättestora iMax = världens största 3D-bio. Anledningen till att vi gick dit var att jag hade nosat rätt på ett chokladcafé som sålde en beryktad hasselnöts-varmchoklad. Jag fick två chokladpraliner av min snälla pojkvän och log som en lycklig hund resten av kvällen. Kom hem med två scarves från Portmans, en i leopardmönster och en fin beige med orange/bruna blommor. Orange har tydligen återuppstått igen efter att ha legat i dvala sedan 70-talet och hallå, man vill väl visa att man hänger med i svängarna! En mycket trevlig kväll blev det.
Igår jobbade jag. Känner att jag behärskar jobbet till fullo nu - känner både igen stammisarna och vet vad dom vill ha - men tyvärr är det mycket skitsnack bland personalen så man får skaka av sig det som vatten på en gås eller vad det nu heter. Bra träning är det iallafall och jag har blivit betydligt mer hårdhudad. Väldigt värdefullt inför arbetslivet! Sedan gjorde vi något helknasigt - vi sprang intervaller kl 22 en fredagskväll... Jag orkade med sammanlagt 2 km och det känns väldigt bra, iallafall såhär efteråt ;)
Idag har det regnat och jag har dragit med mig V till Paddington. Paddington är en väldigt mysig stadsdel som inte liknar någon annan del av Sydney. Vi besökte Paddington Market som hålls varje lördag men som jag hittills inte har lyckats släpa mig till. Massor med unga designers som inte har hunnit bli kända än samt hantverkare och olika ätbara attiraljer. Vi nöjde oss med att titta och gick sedan i lite affärer. I Paddington finns inga stora kedjor utan bara små mysiga trånga boutiquer. En hel del säljer både Acne och Cheap Monday! (svenska märken!).
Nu blir det film! Vi ska se om Shutter Island som vi såg för länge sedan. En jättebra men lite läskig film - rekommenderas!
peace
Fina V avnjuter varm hasselnötschoklad på Lindt café

Leopardscarfen och jag åker färja. Genomtänkt matchning med kappan va?

on the news

Tänkte bjuda på en uppdatering om vad som händer i Australien (eller iallafall Sydney).

* Förra veckan var det en djurrättsgrupp som hade gått ut i media med en kampanj mot slakttransporter till Indonesien. Från norra Australien till Indonesien fraktades de stackars djuren, tätt packade utan mat och vatten för att sedan genom halalslakt gå en grym och smärtsam död till mötes. Efter att över 200.000(!) personer hade skrivit på en protestlista (däribland jag) till premiärminister Julia Gillard gick ett förbud igenom denna vecka.
* Sittande regeringen planerar att införa en carbon tax (skatt på koldioxidutsläpp) för de som släpper ut. Jag har läst insändarsidorna och debatten är riktigt hätsk - många menar att om inte USA och Kina ska ha en koldioxidskatt, varför ska lilla Australien ha det? De menar att Australien bidrar med en så liten procent av de totala utsläppen globalt sett att det inte gör någon skillnad. Oppositionsledaren Tony Abbott, känd för att vara åt det kvinnofientliga hållet, är som väntat emot förslaget och har setts vid en demonstration framför en skylt syftande på premiärministern med texten "Ditch the witch". Smidigt...
* Fullmäktige för delstaten New South Wales håller till i Sydney. En ledamot för regeringspartiet, Penny Wong, är öppet lesbisk. Under en debatt förra veckan då hon hade ordet blev hon avbruten av en manlig ledamot från oppositionen som hade gjort ett jamande ljud som tydligen används i nedlåtande syfte mot lesbiska kvinnor. Inte heller så smidigt.
* Sportsidorna handlar till 99% om rugby eller Aussie rules football (en blandning av fotboll och rugby som bara finns i Australien och som alla verkar vara tokiga i här).
* I alla tidningar står det om vintern och hur man ska överleva de kalla månaderna. Att det kan vara jobbigt att ge sig ut och springa för att musklerna förfryser och vilka kappor och mössor som gäller när temperaturen kryper ned mot 12+ (kallare än så blir det sällan annat än om nätterna).
* Den stora kulturhändelsen just nu är Sydney Film Festival där bl.a. Cate Blanchett närvarade på invigningen. Varje dag visas ett stort antal filmer från hela världen på biograferna, synd att jag inte har så gott om tid för tillfället...
* På teknikfronten verkar det forskas en hel del om solar power (solenergi). Australien har grym potential på området med mycket och stark sol och skulle kunna använda solenergi till både fordonsdrift och elförsörjning. Visste ni förresten att det inte finns några kärnkraftverk här?
Jag gissar att det är lite annat än vad som står att läsa på de svenska nyhetssidorna?
Återkommer snart med ett inlägg om vad vi har ägnat oss åt de senaste dagarna (plugg och shopping).
Jippi!

En glad nyhet på det personliga planet - min favoritchoklad har gått ned med $1! :)

torsdag den nionde

Kära läsare!
Det är den 9 juni idag och mitt liv går på temat 9.
Idag har jag sprungit 3 rundor fram och tillbaka längs stranden = 9 km. rätt bra va?
Eftersom att det är torsdag är affärerna öppna till kl 9 så jag drog med mig V för att åka in till stan och spana in vinterreorna som pågår för fullt. Vi ska även till ett chokladcafé och dricka mörk choklad med hasselnötter, hur underbart? :D
Sitter bredvid ett par irriterande spanska damer som har tagit säkert 9 bilder på varandra. Kul minne från Sydneyresan..?
Nu är vi framme, hörs sen!
Min Macquarietröja som jag har bott i de senaste dagarna pga kylan. Lugn, vi har tvättmaskin ;)

quick update

TJA!
Nu sitter jag på färjan in till stan. Skall överraska min innebandyspelande pojkvän som tror att han måste ta färjan hem själv. fint va?
Har läst ut pendlartidningen mX, ni vet den jag har berättat om tidigare med lite tvivelaktigt (men rätt underhållande) innehåll - dagliga updates om hur Lady Gaga mår, insändare av typen "I just love my new pair of jeans!" och små hälsningar från folk som har spanat in sina medresenärer på tåg och båtar. Ingen hälsade till mig idag heller...
Ville bara berätta om hur mitt besök på urmysiga Manlywine fortskred för det var rätt awesome! Servitrisen kom fram och sa att det var vinprovningar på onsdagkvällar och undrade om jag var intresserad. Det var "gratis" (jag trodde att jag hörde fel). Jag sa att jag skulle avvakta och tänkte fortsätta nörda ner mig i mina ekonomiska grafer när en sommelier plötsligt dök upp och sa att jag kunde hänga med nu för att prova lite vin. Så där stod jag och fick prova typ 10 olika röda och vita viner mitt på blanka eftermiddagen och fick personliga råd och tips, helt gratis! Sedan återgick jag lugnt till mina studier. Och nu sitter jag på färjan. Livet i Sydney är stundtals rätt exotiskt!

frost

God afton!
Igår kväll tog vårt internet slut, bara - poff! så var det omöjligt att logga in igen. Det räckte drygt en månad. Så nu blir det till att punga ut $100 för påfyllning... Ni har väl redan hört nog av klagan över det ädelstensdyra och snigelsega internetet här så jag ska inte tråka ut er. Sitter just nu på jättretrevliga Manlywine 50 meter hemifrån oss och sneakar på deras gratis internet :) hur mysigt som helst, kitschig inredning och öppet frukost lunch middag. Jag har bestämt att det skall bli mitt nya stammishak. Checka nedanstående bild så förstår ni!
Anledningen till att jag sitter här är att jag behövde komma åt internet för att nå mina tentafrågor i mikroekonomi. Skrev första tentan igår (i geografikursen). Kan säga att jag lärde mig the hard way att aldrig någonsin mer lita på bussarna här i Sydney, för att göra en lång historia kort så var bussen en halvtimme sen och jag missade första kvarten av tentan... Nästa gång ska jag vara på plats en timme tidigare för säkerhets skull! Det gick dock fint iallafall, sista frågan var en fet essäfråga då man skulle författa en liten miniuppsats och jag skrev så handen gjorde ont och fick ned sex A4-sidor på 50 minuter! Var tvungen att berätta det för jag är rätt stolt ;) Resten av frågorna kändes bra också. Firade den avklarade tentan med att åka in till stan och Botanic Gardens för picknick med V. Solen sken och det var nästan varmt... För er som inte vet så är Botanic Gardens en gigantisk park mitt i stan med en massa exotiska växter och träd och säkert en och annan ilsken possum. Jag har bara varit där en gång under min första dag i Sydney då jag vandrade genom utkanten av parken. Nu gick vi längre in och den är huuuuge! Jättestor och hur fin som helst ju :) alldeles tyst och ändå ser man skyskraporna precis där den tar slut. Kommer definitivt bli fler besök dit.
Idag har jag pluggat och sedan fick någon av oss den dumma idén att surfa. Solen sken men Sydney är iskallt. Så länge man ligger i vattnet är det okej, vi har våtdräkter, men när vi skulle gå upp och hem blev fingrar och tår så kalla att man tappade känseln - inte okej... Det är inte riktigt frost som rubriken antyder men nästintill känns det som. Tyvärr är det lika kallt ute som inne...
Victor var på innebandyträning igår igen och träffade en finsk kille som drog med honom på träning ikväll igen med ett annat lag. Nu är han på väg dit så jag blir kvar ett tag på Manlywine. Ska återuppta mina studier och önska er en trevlig onsdag!
peace
Fräsch sallad med grapefrukt (som jag inte ens gillar i vanliga fall!), ruccolasallad och parmesanost plus en long black (kaffe) - finfin lunch!

Gröna och sköna botaniska trädgården igår

avsked och avtryck

HEJ!

Nu sitter vi på färjan på väg hem till Manly denna måndagkväll. Har varit hemma hos Pegah och Josefin en sista gång och sagt hejdå då de rör sig mot svensk mark imorgon. Vemodigt! De har just avslutat sin resa längs Australiens östkust och vi fick många bra tips inför vår kommande tripp i juli. En kille från London som bor i deras lägenhet gratulerade oss på nationaldagen, så grattis(?) alla där hemma!

Vi har haft en härlig dag som inleddes med arla morgonträning på gymmet inne i stan. Två målare (som vi kallar Mario och Luigi helt enkelt på grund av deras slående likhet med originalen) befinner sig i vår trappuppgång och renoverar för fullt. Jag råkade förstås röra i den nymålade vita färgen så handen och tröjärmen blev vit. Så nu är min närvaro i Manly förevigad, nästan så man blir rörd :) Om jag någon gång blir rik och berömd kommer folk att vallfärda till den trappuppgången och skåda mitt handavtryck.

Medan jag pluggade inför morgondagens tenta var Victor i vanlig ordning ute i vågorna. Efter ett tag gick jag ned för att kolla läget och kanske knäppa lite kort. Victor kom upp på stranden och berättade att när han låg ute i vattnet och väntade på en våg tillsammans med ett litet gäng surfare så hade en kille plötsligt börjat skrika ”there are fins in the water!” varpå alla surfare hade paddlat ihop sig så de låg tätt tillsammans. Mycket riktigt hade både en och två och tre fenor uppenbarat sig ett tiotal meter från dem… Det visade sig dock vara ett gäng nyfikna delfiner som hade hoppat i en våg bara 10 meter från Victor – så häftigt! Naturen är i allra högsta grad närvarande när man surfar och om vädret är lika vackert imorgon ska jag följa med ut i vågorna.

 

Det var allt för mig ikväll, nu ska jag sova och drömma mardrömmar om att jag missar bussen och tentan imorgon! Tack och hej leverpastej

 


söndagen i bilder

Gårdagens middag på The Pantry - jag åt sallad med selleri, äpple, valnötter och ädelost. gott!
Minns ni gårdagens önskning, att bli solbrun? Jag blev bönhörd - solen stekte hela dagen! :)
Eftermiddag vid färjeläget. Färjan från stan på väg in
Många hade samlats för att prata, läsa och dricka vin ackompanjerade av solens sista strålar
Longboarden fick hänga med idag
Vinter och kallt säger australiensarna...
...sommar och varmt säger svenskarna!
Vintergrönska och buskar med röda/rosa/orangea blommor kantade vår promenad. Exotiskt!
Jag
Ehm ja... jag är bättre än vad bilden låter påskina. Svårt att åka med flipflops dock!

behöver tändstickor att spärra upp ögonen med

Jag har varit så trött på senaste tiden. Inte ens mitt excessiva koffeinintag kan råda bot på syndromet. Tror att det beror på vintern, blir mörkt redan kring 5-tiden och kroppen är väl efter 23 år i Sverige inställd på att det ska vara sommar i juni. Sov 10 timmar inatt och var supertrött när jag vaknade, weird! Det är rätt varmt ute men solen lyser med sin frånvaro och mina fräknar bleknar mer och mer för var dag som går - man kan tro att jag tvättar ansiktet med peroxid... Resan till tropiska norra Australien kommer att komma lägligt!
Har nött kursen Geographies of Global Change hela dagen idag. Jag vill bara plugga ekonomi istället, det är så mycket roligare. Eller egentligen tycker jag att utveckling, bistånd och kultur är intressant men det är så svårt att plugga när man inte har en massa balla grafer att vända sig till. hmpf!
Idag är jag bjuden på bröllop som jag tyvärr inte kan närvara på för det äger rum i Sverige. fett trist... Det är min barndomskompis Emma som får sin blivande man Axel i födelsedagspresent, fin deal! Det är det första bröllop jag är bjuden på utanför släkten. Tråkigt att inte kunna närvara och stort grattis och ett lass lyckönskningar till blivande brudparet!
Nu ska vi snart gå ut och äta på fina restaurangen The Pantry här i Manly. Den ligger på stranden med storslagen utsikt över vågorna. trevligt trevligt!
ps: I november får jag finbesök här i Sydney av fröken Ingmar! Superkul verkligen! :D jag lämnar en öppen inbjudan här i bloggen till andra potentiella besökare, ni är så välkomna (så länge ni inte har apelsiner, knark eller basketbollar i bagaget för då tar tullen er).
Just nu vill jag: 1. bli rik, 2. vara solbrun, 3. äta en massa goda ostar

storstadsflickan

TJA!
Hoppas ni inte missar föregående inlägg om Sydneys kultur. Eller snarare en smal aspekt av Sydneys kultur. Fler infallsvinklar återkommer framöver!
Idag ringde min kära mamma till mig. Vi håller mestadels kontakt via internet så min första tanke var har det hänt nåt? Det hade det som tur var inte. Trevligt var det att prata, sommarmorgon med vinterkväll - knasigt va!
Igår sprang vi 7.5 km längs havet, fram och tillbaka längs strandpromenaden. Det var kväll och vågorna var gigantiska. På huvuddelen av promenaden har man stranden som skydd, men den del som sträcker sig till Shelly Beach går längs med en klipphylla med ett klent trästaket som enda skydd mot havet. Vågorna slog upp med enorm kraft mot klipporna och stundtals sköljde de över hela strandpromenaden! (vid ett tillfälle blev jag träffad och det såg ut som att jag hade badat...) Lite läskigt med väldigt häftigt. Vi hoppade upp på en bänk och stod och kollade när vågorna och sen fick man springa det snabbaste man kunde till nästa bänk och hoppas att man inte skulle bli dränkt under tiden... Vatten alltså, så mäktigt!
En rolig men lite stressig grej med att bo i en storstad är allt som händer hela tiden. Jag slukar alla guider, TimeOut-tidningar och nyhetsbrev för att hålla mig uppdaterad och har alltid för lite tid och pengar för allt. Men fantastiskt är det med alla valmöjligheter! På gång inom den närmaste framtiden är Manly Food & Wine Festival imorgon+söndag här ute i Manly, Sydney Film Festival som börjar nästa vecka, en intressant fotoutställning om 52 stadsdelar/förorter på Museum of Sydney (ni kan läsa om den här!) plus ett antal intressanta filmer på bio. Sen har jag en massa restauranger, caféer och barer som jag vill besöka. Att bo i en storstad är en heltidssyssla!
Fast när man har en stor mysig lägenhet (67kvm!) och mysig pojkvän är det trevligt att bara vara hemma och kanske göra lite sallad :)

om kultur

En sak som har slagit mig när jag går omkring i Sydney är stadens på sina ställen rätt… artificiella känsla. Jag visste att Sydney är en relativt ung stad jämfört med europeiska städer och att man inte skulle känna historiens vingslag på samma sätt som i t.ex. Rom eller Paris. Jag trodde inte att det skulle ha någon betydelse. Men det har det till viss del. Staden känns stundtals själlös och artificiell, fortfarande trevande efter sin identitet. Det imponerar på mig att den trots detta har blivit en sådan världskändis. Både Operahuset och Harbour Bridge är byggda en bit in på 1900-talet men icke desto mindre har de bidragit till att göra staden världsberömd. Och tvärtemot vad de flesta verkar tycka är Central Business District min favoritstadsdel att ströva omkring i. Jag går och tittar upp på de enorma skyskraporna med en hisnande känsla i magen. De gamla anrika bankbyggnaderna med sina vackra marmorsniderier, små torg och Hyde Park och Botanic Gardens alldeles bredvid bidrar till att göra det till min favoritstadsdel. Samt givetvis Operahuset och Harbour Bridge som jag kan stå och stirra på i evigheter.

Det tråkiga är när man lämnar staden. De flesta stadsdelar/förorter är uppbyggda på identiskt vis: en hårt trafikerad huvudgata med affärer och barer på båda sidor, totalt utan charm eller känsla. Allt uppbyggt bara för genomfart och konsumtionshets.

Ytterligare ett bevis på stadens famlande efter identitet är att det förra veckan har hållits sammankomster runt om i stan där allmänheten har bjudits in att lämna sin åsikt om hur Sydney ska bli en levande nattstad. Stadens mäktiga saknar inte ödmjukhet vilket ju är positivt men det känns lite lustigt att en så stor och världskänd stad frågar den lilla människan om hjälp med hur den ska överleva efter att affärerna har slagit igen på kvällarna (vilken är tidigt, redan vid 6-7-tiden!). Man har bl.a. tittat på New York och Kuala Lumpur som förebilder.

Eller så kan man säga som min vietnamesiska arbetskamrat: ”Australia has no culture, people just drink!”

 

Ett annat fenomen är iPhones. Inget nytt under solen, men australiensarna är som tokiga i sina blanksvarta dyrgripar. Hela livet verkar kretsa kring dem vare sig du är gammal dam med permanentat hår och käpp eller skränig snorunge med slips och urtvättad skoluniform. Jag lägger ingen värdering i att folk använder sina iPhones så mycket att det snart kommer en ta-på-och-av-sig-skorna eller istället-för-lunch-applikation. Men när små toddlers i 3-årsåldern sitter helt uppslukade och spelar spel på föräldrarnas telefoner tycker jag att det är lite... sorgligt. De små liven blir ju helt asocialiserade! Avfärda mig icke som grottmänniska, jag är blivande civilingenjör och gillar teknik, spenderar till och med lite för många timmar om dagen framför den dator jag just nu skriver på. Jag tycker bara att det är tragiskt när teknik blir så mycket viktigare än att ägna uppmärksamhet åt sina medmänniskor.

Nu menade jag inte att leverera en enda lång klagosång utan bara ett perspektiv som man får efter fyra månader i ett annat land. Jag kommer att fortsätta spana efter kulturella fenomen och servera till er läsare, så häng med framöver! Trots allt kan ju människor vara det mest intressanta som finns, right?
Slänger helt obefogat in en bild på Manly Beach winter style: Lite kallare, lite mörkare men ändå vår kära playa!

student 2011

Jag försöker förtränga att det var fem år sedan jag själv sprang ut i livet. Skippar allt nostalgisnack och hälsar istället stort grattis till Victors lillasyster Lisa som tar studenten idag!! :D supermånga grattiskramar från oss i Sydney! Dagar som denna önskar man att det inte var 24 timmars resa hem.

vivid sydney

Just nu pågår en ljusfestival i Sydney för att lätta upp vintermörkret. Jag har själv varit väldigt trött de senaste dagarna, ungefär som en björn som behöver gå i ide, och jag tror att det är vinterns fel - även om kylan för tillfället lyser med sin frånvaro blir det mörkt redan kring femtiden, usch.
Festivalen är en trevlig hyllning till ljuset och runt om i staden finns ett antal ljuskreationer/konstverk, de flesta virtuella. Min favorit är Operahuset. Det är utsmyckat med olika rörliga mönster som dansar på dess kakelklädda fasad efter mörkrets inbrott, häftigt! Victor tycker att det är fult men jag håller inte med.
Idag har jag pluggat hela dagen och druckit sunkigt frystorkat kaffe för att hålla mig vaken. På eftermiddagen besökte vi Manly Art Gallery & Museum beläget vid färjehållplatsen. Där fick vi se lite antika serviser från Manly. Jag föredrar Art Gallery inne i stan, ett måste för alla som besöker Sydney - moderna fotografers verk samsas med äldre målningar, och inträdet är gratis! Vi har även besökt Café Svensson där V köpte med sig lite svenskt godis och vi bläddrade i gamla tidningar. Trevligt! Nu sitter vi på färjan på väg hem och det gungar så att middagen letar sig upp samma väg som den kom ner, uuh... På återseende! och njut av de ljusa sommarkvällarna för mig :)

RSS 2.0