Höjden av ensamhet...

...är när man loggar in på Skype och så är bara Skype test call online. Nåväl, jag kunde lika gärna ringa den och se vad som hände! Och vet ni vad? Det var jättekul, man kunde spela in sin egen röst och säga en massa konstiga saker som "blåbärspaj är livet" och sedan spelades de upp för en, haha!
Jag och Madde besökte nyss Svenska Kyrkans café där vi fikade och kollade svenska skvallertidningar tillsammans och förfasades över alla för smala och konstigt klädda och otrogna Hollywoodmänniskor som figurerade mer eller mindre frivilligt på bilderna. Trevligt sätt att spendera en onsdagkväll på!
Annars har jag varit ute på uni hela dagen. Onsdagar är lite sega för att jag har ett 2 timmars hål på eftermiddagen mellan tre och fem. Idag fyllde jag det med att handla nytt vitt te (nyttigt!) från min favoritbutik T2 och att skriva klart och skicka in krönikan till Studentmagasinet! Sååå skönt att den är klar även om det är roligt att skriva.
Jag är hur nöjd som helst med min nya ryggsäck. Den är så fin och praktisk (där blev jag 10 år äldre, haha) och nästan masserar ryggmusklerna istället för att misshandla dom som min tidigare väska gjorde! gilla!
Annars rullar livet på, man har en vardag även där vattnet snurrar åt fel håll.
Ha det bra och lev livet!
/eder L
ps. Imorgon blir det officiellt VÅR i Australien!!! :D
Till alla er som har undrat: den oemotståndliga chokladen som befunnit sig i mitt kök är borta. Och jag åt INTE upp den!

Döda ormar och vårkänslor

TJA!
Saker och ting går okristligt långsamt när det gäller mig och bloggen. Nu har jag efter härliga sju månader fattat hur man länkar inläggen till Facebook! Detta kommer antagligen resultera i att hälften av alla mina vänner blockar mina statusuppdateringar men förhoppningsvis att andra halvan hittar till min eminenta blogg.
Förutom att lära mig om pengar och lycka (se föregående inlägg) har dagen gått på temat att finna. Jag har idag hittat en död orm på min praktikplats (den låg i en jordsäck), ett busskort med sju resor kvar (det tredje jag hittar på en månad!) och ett vykort som jag köpte för två månader sen och som har varit spårlöst försvunnet sedan dess. Kanske har jag också hittat ännu en del av min själ - detta är ju lika mycket en inre resa som en yttre!
Det har varit så varmt och skönt de senaste dagarna, solen gassar Australien style. Gick nyss hem från gymmet 10 på kvällen med endast en tunn tröja och shorts - helt OK vinter! och på torsdag blir det v-å-r :D
Nu ska jag sova. Ville egentligen bara berätta för er om ormen. Igår såg jag två feta råttor vagga fram i Hyde Park - Sydney goes loco, djur överallt ju... Ha en jättebra måndag allihopa, snart är det helg!
Jag med mitt gratis busskort + nya ljusgula träningslinne som jag hoppas ska bli superfint med lite solbränna!

Pengar = lycka?

Det var dagens ämne i den mycket intressanta kursen Applied Microeconomics. Den tar upp samhällsfrågor/etiska frågor och analyserar dessa ur ett ekonomiskt perspektiv. Den återkommer ständigt till den ytterst relevanta avvägningen mellan vad som är ekonomiskt optimalt och vad som är bäst för samhället. Idag utredde vi huruvida mer pengar innebär mer lycka. Studier visar att på befolkningen i stort gäller att ökade ekonomiska tillgångar leder till ökad lycka upp till en viss gräns. Detta pga att mer pengar innebär ökade förväntningar från oss själva och omgivningen och ofta mer ansvar. Mer pengar innebär också fler valmöjligheter och ökade bryderier om vad man ska spendera pengarna på. Man har också mycket svårt att gå tillbaka i levnadsstandard om man en gång varit rik. Så lyckan går upp med ökad inkomst (underförstått: man börjar på väldigt låg levnadsstandard) för att nå en platå och sedan avta. Intressant var också att för befolkningen i stort gäller att ökad inkomst innebär ökad lycka men när man följde en grupp människor över tid ansåg de sig inte bli lyckligare när de fick mer pengar. Föreläsaren frågade om vi trodde att Bill Gates var lyckligare än oss och de flesta sa "yes, of course!" medan hon själv trodde motsatsen - tänk vad jobbigt att aldrig kunna ta en promenad utan ett gäng livvakter i hälarna, att inte kunna gå på stan och flanera och att ens familj får motta dödshot. Ekonomiskt oberoende, javisst, men mer eller mindre fånge i sitt eget hem - är det värt det? Vad tror ni?
Själv vill jag gärna genom hårt arbete nå den där platån, det låter super! ;)
Så här lycklig blir jag av att ha pengar, wöööö! (det är Australien-sedlar, visst är de fina?)

Från arkivet

Denna söndagkväll hittade jag lite gamla bilder på datorn som jag roade mig med att kika igenom. Bjuder härmed på ett representativt urval från juli 2010 till februari 2011! enjoy!
Fina Carro och jag i San Sebastiàn, Spanien, juli 2010
Familjens katt Yoda i trädgården, sommaren 2010
Vackra V i skymningen på beachen, Sardinien/Italien, augusti 2010
En av de första frostmorgnarna på väg till skolan, hösten 2010
Bästa Yatzy på besök i Uppsala, hösten 2010
Traditionell uppsalagasque tema Hollywoodglamour, hösten 2010
Norrlandsvinter utanför vårt hus, Uppsala, vintern 2010
Magisk solnedgång på väg hem från skolan, vintern 2010
Vi åkte till Teneriffa över jul och nyår. I bakgrunden vulkanen Teide
Solnedgång på Teneriffa, december 2010
Små charmiga hus
Vild regnskogsliknande terräng uppe i bergen där vi vandrade
Stranden med ljus sand från Sahara (den inhemska sanden är svart lavasand)
Dramatiskt landskap vid havet
Ett vackert blommande träd, kanske min vän Helena landskapsarkitekten vet vilket? ;)
Höga vågor i Playa de la Arena
Hemma en snabbis - såhär fräsch såg min hy ut innan jag åkte till Sydney...
Andra morgonen i Sydney, februari 2011. Soluppgång utanför Operahuset
...och från och med här finns alla äventyr dokumenterade i bloggen!

Den misslyckade raggaren part II (eller vad du INTE ska säga till en flicka)

Hamnade på Starbucks tidigare idag (det vann över biblioteket) och beställde in en gigantisk iskaffe (vaaarmt ute idag!) som ackompanjerades av macroboken. Då jag precis kommit in i pluggandet och läste och skrev för glatta livet blev jag plötsligt avbruten. En typ satte sig mitt emot mig och avbröt mig med ett fånigt smile. Förvånat kollade jag upp och tänkte att han blandade ihop mig med någon eller skulle fråga nåt. Han bara "I know that this is pretty random, but you are sooo cute". AAAH! Till saken hör att jag var osminkad och hade en trött smutsig sladdrig tröja på mig, haha. Måste ha varit äkta kärlek... yeah right... Jag blev så ställd att jag inte visste vad jag skulle säga. Har ingen aning varifrån han kommit, om han hade suttit och lurat bakom nån stol och spanat efter tjejer att störa? Jag svarade "thank you" och återgick till min bok. Vad har jag för skyldighet att konversera med en total stranger när jag är där för att plugga? Han fortsatte prata och under den minut han var där hann han ösa ur sig alla klichéer jag någonsin hört. Imponerande facit! Jag blev först irriterad men tyckte sedan att det var rätt underhållande, eller vad säger ni om detta:
Typen: "Varifrån kommer du?"
Jag: "Sverige"
Han: "Din engelska är verkligen superbra!"
Jag: "eeeh... du har knappt hört mig prata..?" (jag hade sagt "thank you" och det var allt liksom)
Han: "Det var ett väldigt vackert halsband, är det en gåva?"
Jag (39 spänn på H&M, lika billigt som du!): "No..."
Han: "vad har du för intressen?"
Jag: "Träna. Gå på gym."
Han: "Det syns att du är stark!"
Jag (skrattar inombords): "hur kan du se det?" (jag hade som sagt en oversizad tröja på mig som inte avslöjade mycket till kroppskonturer)
Han: "Jag gillar att gå på yoga!"
Jag (GAYGAYGAY!): "eeeh... jaha, vad trevligt!"
Han: "Vi kan bryta arm men jag skulle nog förlora och då blir det jobbigt."
Jag (no wonder att du är desperat om du kör den frasen!): "uhm... hehe"
Han: "Tycker du att det är fint med smycken på män?"
Sedan låtsades jag inte höra för att jag ville fortsätta med min betydligt mer intressanta ekonomibok.
Han: "Har du svårt att höra mig? Jag tycker att vi kan gå ut tillsammans!"
Jag: "Nej tack."
Han (tittar på mig oförstående): "...nej?"
Då tyckte jag nästan lite synd om honom. Trots den sjukt desperata framtoningen och den mindre smickrande utsidan var det ändå en hyfsat välklädd typ som verkligen försökte och så blev det så fel.
Jag: "Jag tror inte att min POJKVÄN skulle uppskatta det!"
Han (får plötsligt väldigt bråttom att lämna den trevliga pratstunden): "Jag måste gå. Enjoy Australia!"
Jag: "Good luck with the girls!"
Sedan lommade han iväg. Jag kände mig lite taskig men samtidigt tycker jag att det är att överskrida en gräns att bara sätta sig ner och tvångsprata med någon som uppenbarligen inte är intresserad utan att ens fråga om det är okej! Om han nu trodde att jag var den rätta kunde han väl ha frågat om det gick bra att han satte sig och avbröt mig?! Istället betedde sig typen fräckt och alldeles för rättframt! (trogna läsare kanske minns att samma sak hände mig för några månader sedan då jag satt på ett universitet och pluggade. Flera jag känner har råkat ut för samma sak!) Nehe, då längtade jag tillbaka till lugna väluppfostrade Sverige där man kan avnjuta sitt kaffe och sina differentialekvationer ifred!
Nu har den envetna huvudvärken som kantat min väg idag gett med sig, dags för en tur till Coles för att inhandla lite middag! Har även hunnit prata med fina mamma och pappa och snart ska jag prata med V - tur att Skype finns!

Om kläder (eller så känner du igen en svensk)

Igår när jag väntade på bussen till Madde runt 21-tiden inne i stan så stannade plötsligt en annan buss vid min hållplats. Det var en "Oz PartyBus" som - liksom namnet antyder - är någon slags partybuss som åker runt inne i stan på helgkvällarna och släpper av berusade ungdomar vid den ena klubben efter den andra. Det var en upplevelse att stå där vid hållplatsen, vi var väl typ fem pers, en lugn halvtrött kväll och plötsligt kommer en buss med dunkande bastoner och ett 50-tal glada skrålande människor rusar ut ur den. Som på film! Jag tänkte på när vi hade varit på förfest på midsommar och tog bussen in till stan och började sjunga svenska (jag och Ewa) och franska nationalsången (V och ett gäng fransmän) varpå busschauffören stannade bussen och ilsket förkunnade "This is not a party bus!"
När jag rörde mig hemåt från Madde gick jag genom staden kring midnatt. Överallt såg man unga aussies på väg till nattens vattenhål. Horder av unga tjejer passerade och det slog mig återigen att de alla såg... likadana ut! Så här ser alltså en partytjej à la Sydney ut:
1. Tunn extremt tight fodralklänning som ser ut att vara lite för kort både upptill och nedtill
2. Långt flygande hår och gigantiska örhängen
3. Extremt höga skor med platåsula och stilettos
4. Hårt sminkade och gärna en lite dryg och trotsig uppsyn
Samt ofta vinglande och knappande på sin iPhone, gärna med en hemrullad joint i andra handen.
Har jag nu sällat mig till skaran som alltid kritiserar kvinnligt beteende och utseende? Kan dom inte bara få se ut som dom vill? Givetvis. Det är bara min personliga åsikt att det är rätt... tråkigt och oinspirerande med denna homogenitet. Jag funderade på om min hjärna hade förvridits av att bo här så länge och kikade in på lite vimmelbilder från Sverige. Där såg alla så bra ut! Snygga men inte billiga. Det är väldigt mycket white trash som inspirerar klädstilen här och jag förstår bara inte hur de annars så trevliga och kulturellt rätt lika svenskarna kan ha så bad taste när det gäller stil och fason. Att klä sig snyggt och sexigt handlar inte om att ha så lite kläder som möjligt, då kunde vi väl gå ut i push up-bikini istället! Högklackat är snyggt men inte när man inte kan hantera det.
Ja det var väl ett ganska irrelevant inlägg men det är slående hur många (=alla!) av mina svenska girlfriends här i Sydney som håller med mig till fullo på denna punkt. Jag tycker att detta är en rätt intressant kulturskillnad. Så till alla aussiechicks är ute: man kan klä sig snyggt utan att förlora sin värdighet och stil.
Jag har också utvecklat någon slags självutnämnd expertis på att se vilka som är svenskar utan att höra dom prata. Och nej, det handlar inte om att de är blonda och blåögda - för ett tag sen såg jag en mörkhyad tjej som jag bara "hon måste vara svensk" och det var hon! En oproportionerligt stor andel har Converse-skor. Vi klär oss lite finare och mycket mer intressant än den likriktade modekultur som råder här. Man "får inte" sticka ut på något sätt vilket är lite märkligt med tanke på att det är en så pass stor stad..!
Nä, nu måste jag lämna detta ämne och dra till biblio för att gräva ned mig i min macro-bok. Idag handlar det om Phillips curves och jag ska äntligen få veta om det finns ett samband mellan arbetslöshet och inflation - spännande!
På återseende! /L.

aliens, ostar och vuxenpoäng

Heej!
Här kommer bilder från fredagskvällens trevliga dinner på italiensk restaurang i Balmain! Imorse flydde jag hemifrån från det där hemska ljudet ni vet. Det var inte bara i mitt huvud för mina flatmates hade också hört det! När jag kom tillbaka höll jag tummar och tår och bad till alla möjliga högre makter att ljudet skulle vara borta. Efter en stund kom det tillbaka men bara för någon sekund, innan det tystnade och dog ut förhoppningsvis för gott. Jag har lite olika teorier, bland annat att det var aliens som försökte kommunicera med oss.
Eller kanske jag från ett parallellt universum. Vem vet?
Idag har jag handlat lite, till min rygg och min mammas glädje kan jag säga att jag äntligen skaffat ryggsäck! Det må vara alla fashionistors mardröm men jag hittade en riktigt fin brun i lite vintage-stil som ser ut som en gammal kappsäck. Stor och rymlig också så både datorn och böckerna och en mindre småstad får plats! (nästan) Är detta ytterligare ett steg in i den sällsamma sfär som är vuxenvärlden?
Förutom att shoppa (Sydney är en extremt svår stad att shopping-detoxa i) har en kortare löptur på trötta ben hunnits med i parken. De stora bruna hästarna var inte där idag utan bara en liten ljus ponny, ett kärlekspar i ett träd och några svarta svanar. Tar med kameran nästa gång så får ni se!
På kvällen åkte jag ut till Maddes o Matt's nya place i stadsdelen Drummoyne som ligger i området Inner West en kort busstrip från stan. Alla stadsdelar i Sydney tillhör ett större område som beskriver dess geografiska läge och för de insatta säger en del om kultur och rykte. Surry Hills hör enligt vissa källor till Eastern Suburbs dit bl.a. Bondi hör. Det var ett jättemysigt kvarter med mycket buskar och träd och kändes mer som en småstad fast det var så nära city! Både jag och Madde är väldigt förtjusta i ost så jag tog med lite ostar som inflyttningspresent som vi satt och gnagde på som glada möss.
Nu ska jag sova och ligga och hålla om min nya fina ryggsäck och hoppas på att alla aliens lämnar mig ifred inatt!
Ha en fin helg!
/eder L
ps: jag skojade bara tidigare. possums är inte alls farliga! de ser bara så farliga ut att jag var tvungen att säga det! watch out för ormar, spindlar och krokodiler down under.
Matt, Madde o Jenny

Frukost! + ljudterror

Efter en rolig gårdagskväll men en tuff natt intas god frukost framför dn.se här i Sydney! Notera svenskt FinnKrispbröd som jag hittade på David Jones foodhall <3 På dagens schema står en snabbis på stan (för att det är så nära) medan jag smälter maten, löptur, plugg och hälsa på Madde & Matt! Gårdagskvällen var jättetrevlig, käkade middag med ett gäng tjejer + Matt på restaurangen där Anna jobbar. Lägger upp lite bilder sen.
Nu ska jag käka och sen fly hemifrån - har varit mer eller mindre vaken sen halv fyra inatt då någon slags ljudterror inleddes som fortfarande håller på!! Jag är på god väg att bli galen! Ljudet låter som någon slags högt tjutande larm (sådär som det kan låta i huvudet dagen efter en glad utekväll fast mycket högre) och kommer någonstans från innergården. Det är tyst några sekunder för att sedan tjuta ihållande flera minuter. Så så pigg är jag... Några tips på vad det kan vara som låter och why the hell ingen gör något åt det efter flera timmar?

BigCityLife

God afton!
Här i Sydney är det kväll och jag har blivit av med en av mina två madrasser. I-landsproblem ack ja, men är man prinsessan på ärten så är det lite jobbigt. Men vad gör man inte för sin flatmates bästa kompis som kommit hela vägen från Vietnam för att hälsa på? Jag gjorde veckans mycket ansträngande städning också dagen till ära (5 minuters dammsugning) - visst är jag lite av en idealflamate? ;)
Jag är på superbra humör för jag har just fått prata länge och oavbrutet med min kära V! Det är sällan Skype fungerar bra men idag var det på topp och vi hann säga mer än "hejhurmårduvadärdetförväderhejdå". Vi delade vår fascination för de stora svenska bloggarna vars författare knappt lämnat blöjstadiet och skriver om saker som en treåring skulle anse vara osofistikerat. Om hur mycket som beror på image, att de unga läsarna identifierar sig med de stora bloggerskorna och vill se ut som dessa. Jag har ändå svårt att se hur man varje dag kan följa personer som skriver inlägg på ytterst tvivelaktig journalistisk nivå om väldigt triviala ting och utan några fina bilder. Själv försöker jag stilistiskt hellre ge mig ute på svag is än att spela safe, det blir så mycket roligare då - som på så många andra områden i livet :)
Idag har jag också gjort mina första två timmar på internshipet! Det är inte av det glamourösa slaget - de två timmarna ägnades åt att skyffla jord från stora säckar till en skottkärra och vad som sammanlagt skall bli 240 stora krukor. Men detta är bara själva uppbyggnadsfasen av experimentet. Det ska bli mycket spännande att följa plantorna och se om förhöjd koldioxidhalt påverkar deras välmående. Att jag dessutom får jobba tillsammans med två doktorer/forskare inom växtfysiologi och ekologi som skriver för de största vetenskapliga tidsskrifterna i världen är en stor ära!
Avslutar med lite bilder från gårdagen och dagen idag! enjoy!
Igår morse. Tog fel buss (igen) när jag skulle till mitt gym vilket resulterade i en liten promenad. Genom ett stängsel kunde Sydney CBD skådas! I mitten ser ni tornet med den roterande baren som jag har skrivit om.
En gata nära mig. Notera lutningen som är typisk för denna stad! Välskulpturerade ben får man på köpet.
Ett företag i närheten av mig
På väg ned till tunnelbanan. Notera att man i Sydney står till vänster istället för till höger som i Sverige!!
Utanför State Library precis där stan börjar i skymningen. Botanic Gardens kan skådas på andra sidan vägen.
Sydneys "Stora Torget" - Martin Place i kvällsljus.
Martin Place. Tusentals pendlare på väg hem
På campus idag. Studenterna tar igen sig i vårsolen
Det syns inte riktigt på bilden, men träden är fulla av knoppar - i slutet av augusti! 
Min ständiga följeslagare silikonmuggen. Älskar att dricka mitt dagliga kaffe i denna!

Måndagseufori

Tja!
Idag är jag på jättebra humör för att:
1) Jag har fått paket och brev (med en liten extrapresent, så gulligt!) från en mycket fin pojke - så nu har jag kamera igen! :D Ska ta lite bilder imorgon och lägga upp, några önskemål på motiv?!
2) Praktikplatsen är bekräftad! Jag fick besöka växthuset där jag ska jobba. Det är 32 grader varmt för att simulera tropiska förhållanden - jag saknar sommaren så inte mig emot! Jag ska agera forskningsassistent 10 timmar/vecka och ta hand om 240 plantor uppdelade på två växthus med olika koldioxidhalt. Det ena har vanlig atmosfärhalt och det andra är förväntad koldioxidhalt inom 100 år (600 ppm ist för 300 ppm) orsakad av klimatförändringarna. Syftet är att se hur kombinationen mellan koldioxidhalt och varierande vattenmängd påverkar plantorna. Vi ska skriva rapporter och även ta en massa prover med avancerad utrustning som bl.a. mäter fotosyntes, spännande!
Ikväll gick jag fram och tillbaka till gymmet. Det är 2 km enkel väg och således en alldeles perfekt uppvärmning inför träningspasset/nedvarvning efteråt. Vägen är inte sådär överdrivet Australientrafikerad så man kan gå utan att kvävas. Jag brukar dock tänka att det är bra med avgaser för att man tränar upp syreupptagningsförmågan... Anyhow, promenaderna har även ett rekreationssyfte med tid för tankar om allt möjligt. Just denna kväll tänkte jag på hur bra jag trivs i Sydney. Okej, vi har haft våra ups och downs men jag gillar Surry Hills mer än någon annanstans där jag har bott. Manly har givetvis en speciell plats i hjärtat eftersom vi bodde där men det är lite långt från stan. Neutral Bay där jag bodde först är lite för residential - det bor mestadels rika familjer där så jag kände mig inte så hemma. Surry Hills däremot är gentrifierat vilket innebär att det tidigare var ett arbetarklassområde som var lite ghettoaktigt och hade låg status. Som så många andra sådana områden har det blivit trendigt och är ett väldigt artsy och kulturellt med massor av pyttesmå gallerier, caféer och second hand-affärer. Det bor mycket kultur- och mediafolk här. Det roliga är dock att jag bor i vad som är ansett som den fulare delen av Surry Hills alldeles på gränsen till Redfern som är den enda stadsdelen nära stan som anses som lite osäker (vet dock ej om det forfarande gäller eller om den dras med oförtjänt rykte). I närheten av mitt hus ligger en massa libanesiska restauranger som tydligen skall vara de bästa av sitt slag i stan, dags att testa kanske?
yeeeah, adiòs till sunkiga webcambilder - nu ska ni få se Sydney igen!


(Tack mamma och Linda för kultförklaringen förresten! haha)

Possums, pizza och pärlor

Heeej!
Nu är det söndagkväll i Sydney och ännu en händelserik vecka har passerat! Jag har haft en hektisk men alldeles förträfflig helg. I fredags hängde jag som bekant med Sarah och gick på stan i stormen, sedan mötte jag upp Madde på Four Seasons Hotel där självaste Lady Gaga bodde när hon besökte Sydney för några veckor sen! Elegant och mysig hotellbar. Vi förflyttade oss sedan till närliggande The Rocks som är gamla stan.
På lördagen hann jag förbi gymmet en sväng, sedan direkt till biblioteket där jag har hittat ett nytt favoritrum att plugga i med glastak. Hem en snabbis och iväg till Sarah igen där det bakades (lagades?) pizza och anordnades syjunta - inte alls tantvarning för två 20-nånting en lördagkväll... Jag (som är fruktansvärt ohändig) lyckades göra ett fint pärlarmband på samma tid som Sarah sydde en långklänning från grunden. Nästan gång kanske jag hinner med ett halsband?
Idag åkte jag ut till finfina biblioteket på uni. Till min stora glädje har de öppnat alla 4 våningar nu så man slipper sitta i knät på varandra på bottenvåningen! Ett trevligt café finns också där med ekologisk mat o dryck. Sedan handla på ett överfullt Coles, laga mat och prata med V en snabbis och sedan avslutades helgen på bästa tänkbara sätt - en timme och 10 minuters löpning i kvällsmörkret! Jag vet inte varifrån energin kom men nu uppnådde jag mitt mål med 6 träningspass i veckan vilket känns hur bra som helst. Måste säga att jag är mer imponerad av folk som inte tränar - hur orkar man med all stress om man inte tränar?! Hur håller man sig frisk? (jag har inte varit sjuk en enda gång sedan jag kom till Sydney den 4 februari!!) Vad har man för roligt att se fram emot efter en lång dag?
I bästa turistmanér sprang jag till hamnen och tillbaka där jag körde lite intervaller kring Operahuset, ett söndagsnöje värt namnet! Sabbade som vanligt några glada asiaters semesterbilder (du kan springa där 3 på natten och det är garanterat någon typ som tar kort!), råkade väcka två uteliggare genom att trampa på ett brunnslock (dålig karma?) och spanade efter ilskna possums i Hyde Park. För ett tag sedan råkade jag ut för en mycket närgången possum. Det var i Hyde Park i skymningen och ett par hade stannat till och började locka på den. Oblygt rultade djuret fram mot dem. Possums är mycket speciella varelser som liksom vaggar fram, har tryne och ser ut som stora silverfärgade råttor. Just denna possum var något invalidiserad då den hade tappat ett öga och hade ett stort sår på ena kinden - den såg extra frånstötande ut. Jag stannade och tittade men då stirrade den på mig med sitt friska öga och började halta fram rakt emot mig! Jag började gå och den följde efter!! Vet inte om det är som med tjurar, att jag hade på mig någon särskild färg som irriterade den? Då jag inte hade lust med possumfäktning började jag springa och då stannade den och klättrade trött upp i ett träd.
Ikväll höll de sig dock snällt uppe i träden tillsammans med fladdermössen (jag vet, jag har också tänkt på att man skulle kunna bygga en trädkoja och bo gratis mitt i stan, men på grund av odjuren är det nog en dålig idé).
Imorgon ska jag träffa min praktikhandledare för första gången! spännande! Kika in här på bloggen så får ni se hur det gick. Och jag har fortfarande ett frågeformulär som jag ska lägga upp med en massa snaskiga fakta om mig - don't miss out!
Ha en fantastisk söndag allihopa och ät mycket spenat!
Spindlar och ormar i all sin ära, men possum är Australiens farligaste djur och dödar massor av människor varje år! Se dess ögon glöda i mörkret!

*LoL*

= Laughing Out Loud. En - tack och lov - sedan länge utdöd kommentar i mina umgängeskretsar, förpassad till evig vila tillsammans med tidiga tonårens andra mindre coola saker som att skriva varannan stor, varannan liten bokstav. MEN i Sydney använder folk i min ålder(!!!) fortfarande detta extremt... ocoola uttryck. Frekvent. Inte okej. Halva håret snaggat och andra halvan långt, tribaltatueringar och blekta fransiga shorts som visar halva bakdelen är nästan vackrare än detta vedervärdiga uttryck!
(Vet att jag inte har skrivit på länge - har varit upptagen. Återkommer senare ikväll med ett längre inlägg, håll ut!).

På allmän begäran: Svar på frågeformuläret! (Hej konsument)

Bästa promenad : Gillar att trampa på den fina Kanarieön Teneriffa! Här i Sydney är det nog i Centennial Park bredvid hästarna.
Favoritgata : Crown Street för att namnet är så fint och den har galet många mysiga restauranger 
Favoritdrink: Vad som helst som smakar choklad... låter jag som en 80-talskärring med blått hår om jag säger Irish Coffee? ;)
Äter lyxmiddag på : Skulle gärna äta på restaurang Guillaume at Bennelong som ligger i Operahuset!
Bästa mikromaten: Äter sällan mikromat, all näring dör ju...
Favoritförort: Är Paddington en förort? I love Paddington! 
Fikar gärna på : Le Monde i Surry Hills, Starbucks
Bästa lunchställe: Min favoritindier i Darlinghurst
Bästa brunchen : Little Marionette i Annandale
Bästa kaffet : Le Monde, Barefoot Coffeetraders i Manly
Bästa konsertlokalen : Har ännu inte varit på konsert i Sydney... Med risk för att låta pretentiös - Sydney Opera House kanske?
Bästa baren: 360° Bar & Dining i toppen av Sydney Tower, 300 meter ovanför gatorna!
Här bjuder jag mamma på middag: var som helst om du kommer hit ;)
Här bjuder jag pappa på middag: se ovan
Senaste Sydneyupptäckt: Matavdelningen i gallerian David Jones som säljer lyxiga ostar, exotiska frukter, choklad och viner! 
Senast sedda teater-/dansföreställning: Baletten British Liaisons i Sydney Opera House!
Senast sedda utställning: En utställning om spioneri i Australien under 1900-talet på Justice&Police Museum
En bra gåbortspresent: Känner mig lite för ung för denna;) jag gillar klassikerna blommor och choklad!
Favoritlyxartikel: Viktor&Rolf Flowerbomb EdP
Läser just nu: Madame Bovary av Gustave Flaubert (+ Macroeconomics och Cafe Guide Sydney)
Läser helst: Klassiker med historia, kärlek och dramatik... allmänbildande och underhållande på samma gång!
Favoritråvara: Guld. Eller rödkål! Fast det är råkost kom jag på...
Favoritfärg: Svart
Favoritmärke: Seduce (märket på min nyårsklänning)
Favoritskor: Skulle dö för ett par rosa ballerinas från Repetto
Klädkonto per månad: Varierar, från 0 kr förra hösten till betydligt mer
Dricksprocent: 11-13% (vin)
Modeförebild: Linda
Motionerar: 6 ggr/vecka
Mest överskattade affär: Leksaksaffärer. Snacka om att cementera könsroller i ett alldeles för tidigt stadium!
Det dyraste jag har köpt: ? 
Favoritprodukt på Systemet: Ekologiskt rödvin (bohemvarning på mig!)
Favoritprodukt på Apoteket: Sån där nässpray som är icke-beroendeframkallande som man bara kan spraya med för att det är roligt!
Bästa fyllekäket: Langos från langosmannen som sporadiskt huserar i Uppsala om somrarna
Lyssnar på: The Beatles och allt möjligt annat förutom dansband, country o annat vidrigt
Bästa förfestmusiken: House och sådant som man blir på partyhumör av
Senast gnolade: Vill inte skriva det här, men okej: en Justin Bieber-låt. Till mitt försvar kan jag säga att dom spelar sönder honom på mitt gym och att "U smile, I smile" faktiskt är rätt catchy..! 
Senast köpta skivan/-låten: Ojjjj, det var länge sedan jag betalade för musik... Måste ha varit den senaste Beatles-CD:n jag köpte i min ungdom! Revolver kanske?
Mitt sämsta köp någonsin: $20 ballerinaskor från en kinesaffär som gick sönder efter två veckor. Dyrt och kvalité är mina ledord vid klädköp framöver!
Dansar helst till: House, elektroniskt, 60-tal
Senaste impulsköp: En jättejordgubbe doppad i mörk choklad. Säljs lite överallt i Sydney för $2 - rekommenderas!
Senaste fyndet: Gråa träningsshorts på 50% rea! (se bild)
Senaste secondhandfyndet: hm... var länge sedan jag shoppade second hand tyvärr! Pinsamt i en stad som Sydney som har massor med fina vintageaffärer. Men det är nog min stora tjocka stickade vita tröja som jag köpte i Enköping i vintras för 70 kr!
Fulaste klädfärg: Neongrönt är hemskt fult
I dvd-spelaren/datorn: Massor av Scrubs-avsnitt! 
Användbar pryl: Jag gillar starkt min röda temugg med tillhörande sil och lock, den gör mig på bra humör på morgonen! (givetvis denna min MacBook Air också men det var lite för uppenbart svar)
Mode jag aldrig vill se igen: Utsvängda byxor. Allt med strass. Asymmetriska frisyrer (kort hår på ena sidan, långt hår på andra).
Bästa huvudbonaden: En lantligt romantisk stråhatt kanske?
Favoritaccessoar: Vita pärlörhängen. Klassiskt och passar till allt! (Tyvärr har jag återigen tappat bort den lilla men ack så viktiga plastbiten på baksidan till det ena så för tillfället använder jag dom inte)
Bil/Transportmedel: Tåg. Ni hittar mig ofta på röda linjen mot Hornsby via Macquarie Park! 
Återvinner: Alldeles för dåligt här i Sydney, skäms!
Hejar på/håller på: Hagunda IF som är min pojkväns innebandylag :)
Så får jag tiden att gå i kollektivtrafiken: Sitter och konspirerar om mina medpassagerare så till den grad att jag måste byta vagn. Läser, lyssnar på musik, skriver listor och reder ut halsband som har trasslat ihop sig!
Träningsshortsen - fina va? Med australiensiska mått mätt klassas dom nästan som byxor...

Äntligen fredag!

Holaaa!
Idag har jag haft en heldag på stan med Sarah. Eller först gick jag på make up på The Body Shop (gratis om man handlar för $40 vilket jag ändå behövde! lyx). Sedan blev det brunch i Annandale innan vi åkte tillbaka till stan och gick och trånade och handlade lite. Kom även med typ en timmes marginal över det sista exemplaret i Sydney av min nyårsklänning - vilken tur!! (ni vet ju hur kung jag är på att gräma mig annars) Vädret är horribelt - regnigt och stormigt, riktigt höstrusk...
Nu ska jag pynta mig lite innan det blir drink med Madde på Four Seasons Hotel! gilla fredagar!
Justdet, fick ett frågeformulär av min syrra som kommer upp på bloggen snart -don't miss out! Kanske återkommer senare med ett längre och något mer välformulerat inlägg.
Yours truly/L
Jag nu, har försökt platta håret men det vill liksom inte hålla sig...

En studie i psykologi (och praktik)

Imorse steg jag upp astronomiskt tidigt (nollsjunollnoll) (eller okej, jag drog mig 18 minuter till) för att gå på möte om mitt efterlängtade internship! Vädret här går som den högsta berg-o-dalbanan med varannan dag molnigt och varannan dag sol. Gårdagens regnblask byttes följdaktligen ut mot strålande sol. Travade trött iväg till tåget, så trött att det starka solskenet gick mig nästan obemärkt förbi - varav denna gigantiska förvandling från morgonpigg Uppsalabo till tonårstrött Sydneydito?
När jag kom fram var allt så där perfekt organiserat (förutom att hela tillställningen började 20 min sent, men det märkte jag knappt böjd över min löjligt billiga kaffekopp) som det är på mitt universitet. För att klargöra för er, kära läsare, så räknas internshipet som en kurs som man får akademiska poäng för och därför måste man fullfölja ett antal uppgifter. Allt var nedskrivet, exakt vad man skulle göra och när det skulle lämnas in. Vi fick se pampiga PowerPoint-presentationer av entusiastiska handledare. Vi ska, förutom 10 timmars praktik/vecka, få gå på roliga workshops på olika teman kopplade till arbetsliv, skriva uppsatser om personlig utveckling och annat superkul. Och där sitter jag och känner mig lite lätt... bitter. När jag har allt och lite till. Jag hyser någon slags kvantitetsteori om att ens förmåga att gnälla över allt mindre saker är en funktion av ens allmäna välstånd. Det vill säga: ju bättre man har det, desto mer klagar man över det man inte har. Bitterheten kommer sig i att jag blev tilldelad mitt andrahandsval. Förstahandsvalet var min drömplats. Inte blev det bättre av att jag fick veta att jag fick mitt andrahandsval på grund av för mycket kunskaper..! Jag och en till sökande (i vars mat jag ville hälla laxermedel) hade valt samma platser. Men då jag hade erfarenhet av labarbete blev jag tilldelad mitt andrahandsval eftersom min konkurrent tydligen var lika oduglig på båda poster. Så där gick jag och var grinig över den missade förstaplatsen.
Som tur var återvände mitt förstånd lite senare. Det finns en ekonomisk teori om att det som andra vill ha blir mer eftertraktat. Jag insåg att jag nog hade haussat mitt förstahandsval och ignorerat att mitt andrahandsval faktiskt är väldigt intressant det också! Hur otacksam får man bli liksom?! Nu är jag lika glad och förväntansfull som jag borde ha varit på mötet imorse. Ska träffa min blivande supervisor på måndag.
Vad handlar praktikplatsen om? Det är på institutionen för biologi på mitt uni och är en forskningstudie om hur torka och ökad koldioxidhalt i atmosfären påverkar växters utveckling. Det är alltså riktig forskning. Jag ska få vara med och bedriva forskning om växthuseffekten (i växthus dessutom)!!! Växter är ju väldigt viktiga i vårt samhälle som mat, medicin, byggnadsmaterial osv. Och nu ska jag ta reda på hur mänskliga aktiviteter påverkar dem! Är det inte ballt?! :D
Jag är så tacksam som får befinna mig här och vara med om allt detta och samtidigt ha en underbar pojkvän/familj/vänner där hemma. Ibland blir det överväldigande! Men kanske allra mest tacksam är jag över att spinningintervallpasset idag faktiskt tog slut...
/eder L
Vi bönar och ber till AustraliaPost att kameran kommer fram snart! Tills vidare bjuder jag på otroligt god sallad: spenat, gravad lax, stekt paprika, rödlök och halloumi!

Voff voff!

Jaaa, kan inte shetland sheepdog-valpar vara det absolut sötaste som finns?! Hittade dessa två bilder och bara smälter! (För er som inte vet så har jag en shetland sheepdog eller sheltie hemma så jag är lätt partisk...) men håll med om att dom är hur söta som helst! Tur att jag vet hur mycket jobb och begränsningar en hund trots allt innebär, annars hade jag skaffat en när jag kommer hem ;)

(Bilder snodda från hundhik.se och svartahusets.blogspot.com)

158000 läsare!

Hej!
Ja, det är tyvärr inte min blogg jag nämner (då skulle jag vara RIK!) men väl mitt fina extrajobb som krönikör på Studentmagasinet! Jag känner mig hedrad att få ha ett sådant ärofyllt uppdrag och jag håller som bäst på att jobba med min andra krönika till numret som kommer ut i början av oktober på alla högskolor och universitet i Sverige. Varvat med lite skolarbete och mängder av te är det krönikan som dagen har ägnats åt. Måste medge att det är lite tricky att vara kreativ på beställning... Känner mig lite som en rockstar som står på en stor scen - hur berör man så många människor?! Svaret är givetvis att jag bara är mig själv överdrivet mycket och så får folk gilla eller ogilla! Och fast jag blev livrädd när jag först upptäckte att det är en tidning av så stor kaliber så peppar det stora läsarantalet mig bara till att göra ett ännu bättre jobb!
Idag har jag även fått gratisfrukost på en tesalong (därav te-mängderna) tack vare en presentcheck som jag fick på Organic Expo förra helgen. Jättegod omelett med lax och avocado och ett fantastiskt vitt te. Smaken är svårbeskrivlig och liknar inget annat te jag någonsin har smakat - nästan lite gräddigt! Vitt te är väldigt nyttigt eftersom en stor andel av mineraler och vitaminer finns kvar (det är mindre behandlat än svart och grönt te) och detta skulle även hjälpa till att få bättre hy!
Nu är det kväll i Sydney efter en rätt varm och solstrålande dag - ni skulle se, så fort solen kikar fram är det så starkt att hela ens omgivning bara lyser, hus människor träd allt! Hoppas att mina i övrigt snälla och rara flatmates inte bestämmer sig för att köra igång torktumlaren halv ett i natt... Tjingeling chicken wing!
Här tänkte jag egentligen bjussa på en bild på den rökta torsken (episkt namn) som jag käkade till middag häromdagen! Men då den bilden var av beklaglig kvalité får ni se mig istället - tjoho, så här ser jag ut idag!

Okejråå bara för att namnet är hilarious: rökt torsk/smoked cod på en bädd av räkmajonnäs och slicad zucchini.

Om detta är ett karaktärstest är en epic fail nära!

Vill börja med att tacka Helena för inviten att rida på hennes häst! Jag kanske blir en inbiten hästtjej på gamla dar! När du kommer hit kan vi gå till parken och titta på hästarna :)
Hur som helst. Jag är rätt nöjd med mina matvanor men jag har en stooor last: choklad. Jag skulle kunna äta choklad till frukost, lunch och middag och tycker inte att något kan smaka för mycket choklad. Är tacksam på livstid gentemot aztekerna eller vilka det nu var som kom på att kakaobönorna är Guds gåva.
Ja, ni fattar på vilken nivå denna min passion är. Nu till saken: sedan dagen jag flyttade in har det legat en merci-chokladbit i smaken hasselnötsnougat på köksbänken. En meter från min lilla vrå. Jag försöker kolla bort men jag ser den varje gång jag går till köket. Och imorgon har jag bott här i två veckor, så what's the deal liksom?! Hur kan man lämna en oäten choklad framme så länge? Sedan kom jag på: det är förstås en fälla. Mina kallt utstuderade flatmates vill se om jag är en pålitlig eller kleptomaniskt böjd person. Snart tycker jag det är värt att gå över till den senare kategorin. Den kan ju inte bara ligga där och ruttna i sitt eget skal, eller hur?!
Dagen har ägnats åt timmar av plugg, väldigt vad mycket läsning de prackar på oss i skolan - tur att det mesta är intressant! Har även hunnit med en promenad för att det är bra för intelligensen och för att slippa befinna mig på samma lilla kvadratmeter 24 timmar i sträck. Ska sanningen fram är jag lite lätt medtagen från gårdagskvällens fest. Har vanligtvis ett sunt förhållande till starkare drycker men min flatmate drog med mig på nån privatfest på en klubb där hon kände alla och vi fick flaska efter flaska med champagne..! gott! Annars har jag skypat med fina V och Carro och ätit rökt torsk (kan inte bestämma mig för om rökt torsk eller smoked cod låter roligare, haha! måste ätas igen bara för underhållningsvärdet i namnet).
Ha en fortsatt fin söndag, nu är det sängen och Scrubs som gäller innan jag säger godnatt för dagen.
Detta är inte sjysst någonstans!!

Tjejgrej jag inte förstår mig på: Hästar

Med reservation för att förstärka stereotyper finns det en hel del "tjejgrejer" som jag inte förstår mig på. Igår när jag tog en rofylld joggingtur i Centennial Park var där en massa hästar. Det finns en ridklubb alldeles i närheten så alla ryttare letar sig till parken där det även finns hoppbanor och annat hästigt. Jag förstår inte varför hästar ska vara en tjejgrej - varelserna är ju gigantiska och farliga - hur stämmer det in på stereotypen med tjejer som mer försiktiga och timida? Jag hyser någon slags skräckblandad förtjusning för hästar och vet inte riktigt hur jag skall bete mig i deras närvaro. En hund ser man ju på om den är glad eller arg, men en häst? När jag i mina tidiga ungdomsår var med i Pollux hästbokklubb lärde jag mig en del om hästar, till exempel att om dom lägger öronen bakåt är dom arga. SAMTLIGA hästar jag såg igår hade öronen bakåt. Samtliga var enorma bruna förutom en gullig skimmel (ljusgrå/vit) liten ponny som jag ville ha. Jag inbillade mig att deras förfäder hade varit med i alla krig som man ser på gamla målningar. Två av dom stod alldeles vid stigen där jag sprang. Jag saktade ner till gångtakt och passerade lugnt och långsamt. Djuren stirrade på mig med uppspärrade ögon och bakåtliggande öron. AAAH! Krigshästarna anfaller! Jag såg framför mig hur dom skulle skena rakt emot mig och jag skulle bli ihjältrampad. Vilket öde!!
De höll sig dock i schack - jag såg väl inte tillräckligt hotfull ut. Jag tog mig ut ur parken i ett stycke och trampade bara två gånger i hästbajs. Lite senare tyckte jag att jag hade överdrivit min rädsla något. Jag erkänner: jag har en hemlig dröm. En dröm om att rida fram på en stark ståtlig islandshäst som ska heta Fjodor eller Hildur eller något annat typiskt islandshästnamn. Islandshästar är små och ofarliga så det skulle bli en lämplig introduktion i hovarnas och schabrakens värld. Så egentligen har jag inget otalt med dessa kreatur - vi kanske skulle komma riktigt bra överens om jag gav dem en chans? Time will tell!
Gnägg gnägg - mess with me and you're dead!

Nyårsklänning funnen!

Yes! Idag har jag drömt mig fram till jul och nyår i Sverige. Var faktiskt tre år sen(!) jag firade jul och nyår hemma så nu vill jag ha hela kitet, snöflingor och julsånger och lucia och julklappsångest och julafton och julmat och juldagsutgång och mellandagsrea och nyår. Till och med Kalle Anka fast min familj brukar vara måttligt roade. Kanske väcktes dessa tankar till liv av att jag vinkade av Ewa på flygplatsen. Fast kanske ännu mer för att jag lite halvstressat snubblade in i Seduce som är en affär där det finns fina festklänningar. Jag var lite trött inför träningen och behövde pigga upp mig med lite ytlig tillfredsställelse i form av attraktiva attiraljer (prova kläder är som terapi för mig! att jag inte köper så ofta är bra både för miljön och plånboken).
I alla fall. Jag hittade världens finaste. Som jag ska köpa. Snart... 25% av dess pris går till bröstcancerfonden här i Australien, vilket teoretiskt sett borde rättfärdiga köpet ännu mer, right? Så nu ser jag fram emot nyårsafton och lämnar härmed en öppen inbjudan till alla att bjuda in mig på NYÅRSFEST! yeah tagga till allesammans!
Sydney är kallt. Väldigt kallt och regnigt, kan inte ha varit mer än 13 grader idag... Men så är det ju vinter fortfarande.

Stockholm-Sydney på 1h?!

Nää, på mindre än en timme till och med! Om någon fixar biljett åt mig kanske jag kommer hem över helgen? ;) http://www.dn.se/ekonomi/teknik/usas-militar-provflyger-varldens-snabbaste-plan

Här i Sydney är det fredagmorgon och jag ska ut på en snabb morgonpromenad innan det blir brunch med Ewa som tyvärr åker hem till Sverige idag med trasig fot!

desperate housewives?

Hej igen!

Som ni märker är jag på åsiktshumör idag (eller lätt provokativ om man så vill)! Jag har tänkt skriva om detta ett tag men vet inte riktigt hur jag skall formulera mig, så jag säger det rakt ut: Jag är så less på glamourifieringen av hemmafruar! Kan för mitt liv inte förstå hur alla i min ålder kan vara så besatta av att titta på hur rika bortskämda hemmafruar drönar omkring, träffar sina fina vänner, skämmer bort sina odrägliga kids och vältrar sig i lyx och överflöd. Medan folk dör av svält på andra ställen... Har själv kollat på typ ett halvt avsnitt av Svenska Hollywoodfruar innan jag höll på att kräkas. Hur kan folk se som sitt idealliv att bara gå hemma? Okej på 50-talet då det inte fanns så många alternativ (även om jag har så svårt att förstå att det alltid alltid ska vara kvinnan som är hemma med barn osv när man faktiskt är två föräldrar). Men nu, på 2010-talet! Då det finns fler spännande och roliga karriärmöjligheter än någonsin inom alla branscher, i Sverige eller var som helst i världen. Va! Hur kan man inte lockas av det?! Jag vet att jag är rätt extrem som vill ha två universitetsexamina bara för att det är kul att plugga. Men även om man inte har min lite märkliga böjelse för svåra mattetal som man ligger sömnlös och gråter över så finns det väl något man vill göra? Hur kan man inte vilja bidra till att upprätthålla samhället utan enbart se till sina egna behov? Hur kan man frivilligt stå utanför den gemenskap som en arbetsplats ofta erbjuder? Och hur kan man inte vilja jobba hårt för att tjäna sina egna pengar? (Notera att jag pratar om fullt arbetsföra individer som helt enkelt inte vill jobba.) För mig är det helt ofattbart att man kan vilja gå hemma och dega hela dagarna och vara ekonomiskt beroende av någon annan. Även om jag skulle ha pengar skulle jag nog vilja jobba för att det är personlighetsutvecklande, roligt, intressant och meningsfullt! Man känner sig behövd och att man kan göra en - om än liten - skillnad, vare sig man delar ut veckans Kalle Anka till ett glatt barn som brevbärare eller projekterar för byggande av nya vattenreningsverk i utvecklingsländer (som jag vill jobba med i framtiden). Vet att det finns många skräckexempel på arbetsplatser där inget funkar - har själv jobbat på sådana - men jag pratar om när man jobbar på en välfungerande arbetsplats med något man brinner för. Vet heller inte om detta är ett fenomen reserverat för mitt kön eller om även killar resonerar likadant? Är vi fortfarande fast i arkaiska könsroller att kvinnor duger till att vara hemma och ta hand om hushåll medan män jobbar, bidrar till samhällets fortskridande och tjänar feta pengar? Jag vill själv bli rik för att ha råd att köpa bara ekologisk mat, stödja fler välgörenhetsorganisationer och resa en massa, men jag vill nå dit genom hårt arbete, svett och tårar! Där berör jag även ett annat ämne - visst är det ansett lite "fult" att bli rik genom jobb i Sverige medan folk som vinner pengar på lotterier blir hyllade? Är inte det märkligt? Så många frågor, så få svar... Om ni har några åsikter, håller med eller inte - kommentera gärna!

Tråkigt nog är arbetsmarknaden i Australien väldigt traditionell. Inspirationen till detta inlägg har jag fått av de många plastiga förmögna hemmafruar som går runt och släpar på sina bortskämda ungar här (den korta tid de ser dem och inte har lämnat bort dem till nannyn). Männen skall gå fina utbildningar, göra karriär och tjäna pengar medan kvinnor nästan utan undantag går ner i arbetstid efter att ha fått barn, utan att någonsin börja jobba heltid igen, eller helt enkelt blir hemmafruar. Utifrån det jag har upplevt och läst i dagstidningar är det ansett lika naturligt som att ha flipflops på sommaren! (vilket alla har) Hittade följande artiklar om två svenskar som flyttat till Sydney för att jobba som beskriver arbetsmarknaden i Australien och hur den skiljer sig från den svenska - intressant! Spana in den:  http://www.campus.se/Karriartips/Hitta-Jobbet/Articles/Gor-karriar-i-Australien De bor förresten i Manly där jag och kära V bodde under maj och juni.

 

Vad tycker ni?


Dags att byta jobb..?

jag tycker till om kaffebröd!

Läs följande artikel där jag har kommenterat (och någon har gillat) om det sockervälde vi lever i!
http://www.unt.se/uppsala/kaffebrod-kan-oka-cancerrisk-1419979.aspx

dagens uttryck: generande hårväxt

Idag väljer jag att uppmärksamma uttrycket "generande hårväxt". Helt enkelt därför att det låter så kul.
Med det sagt har jag inte så mycket nytt att tillföra er. Jag har i vanlig ordning tränat (morgonpromenad & spinning), pluggat, fått höra att detta är kallaste vintern på åratal (jackan åkte på idag), fått massa nya flatmates i form av en kackerlacksinvasion i köket (har inte sett några av giant size-lackorna än utan bara de små), druckit för mycket te, spanat efter jobb tills när jag tar examen och dammsugit!
Och justdetja, jag höll på att glömma - dagens spinningpass fick en dramatisk vändning när jag rev upp långfingret! Blodet bara sprutade men som den fighter jag är fortsatte jag att trampa tills jag svimmade av blodförlusten. Nää riktigt så långt kanske det inte gick men det blödde rejält och jag funderar på om jag kommer att få ett ärr för livet för det blev rätt djupt. I så fall måste jag komma på en betydligt mer spännande historia om hur det hamnade på mitt finger än "jag fastnade i spännet till pedalbandet på spinningcykeln". Varför? undrar ni. Helt enkelt därför att livet blir så mycket roligare om man spetsar till vardagliga situationer. Jag tror att jag är väldigt bra på att ha roligt över ingenting. Och det är ju... kul!
Nu är det läggdags. Även om jag har bra disciplin gällande mat och träning så har jag värdelös disciplin på sömnfronten... Känner mig som en tonåring som vet att jag borde gå och lägga mig i tid men fastnar vid datorn. Men jag ska bara kika runt lite på internet, facebook, läsa en tidning här och en blogg här och så blir det sent. Ej att förglömma mitt dagliga Skype-samtal med V,  det ligger jag gärna sömnlös för <3
Ha en finfin tisdag så hörs vi igen imorgon!
Peace/ L
Checka såret på mitt långfinger! Lite Harry Potter-inspirerat va?

fin video! <3

Om ni som jag gillar djuret hund väldigt mycket rekommenderar jag att spana in denna video!
http://www.youtube.com/watch?v=BXpdmKELE1k&ob=av2n
Saknar min lilla Y där hemma...


bortgjord part III (to be continued)

Okej, jag erkänner. Det har blivit ett antal mellanmjölksinlägg på senaste tiden à la "idag vaknade jag och åt en varmkorv med ketchup och sen borstade jag tänderna och sen gick jag dit och sen...". Som den amatörbloggare jag är skyller jag på att jag har varit upptagen med så mycket annat så kreativiteten har stagnerat lite. (eller är det på grund av alltför begränsat kaffeintag?)
Hur som helst, jag är en person som har en tendens att göra bort mig. Som tur var har jag 24 års erfarenhet så jag kan nästan hantera det vid det här laget, men det är ju ändå så... PINSAMT! Det har dock varit en lugn period på bortgjord-på-gymmet-fronten. Jag har betett mig nästintill exemplariskt. Kanske för att V har tränat tillsammans med mig. Men även sedan han lämnade down under så har det varit lugnt! Börjar jag bli - hemska tanke - normal? En anpassad slipad individ som varken sticker ut på ett bra eller dålig sätt?
Motbevis: När vi kom hem från Whitsundays (den failade seglingsturen) hade vi reunion samma kväll på en bar och alla åt och drack och plötsligt kom det in en massa ölkannor på bordet som var "gratis". Jag har inte lärt mig dricka öl än men alla andra hällde upp och skålade och stämningen steg likt kvicksilvret i en överhettad termometer. En stund senare tänkte jag vara trevlig och hälla upp öl åt de andra och högg tag i en av kannorna och serverade tyska paret som satt bredvid mig. De tackade och drack upp. Då märker jag att engelsmannen på andra sidan tittar lite konstigt på mig. Till saken hör att jag och Victor tyckte så synd om honom, han reste ensam och alla andra reste flera tillsammans och han satt där och kom inte riktigt in i samtalet nånstans. Det visade sig att han hade tröstköpt ölkannan till sig själv. Jag frågade dumt om det var hans öl, och han bara "jaa, men det gör ingenting, det är jättelugnt!" och åååh då blev det bara ännu mer pinsamt! jag kunde väl ha snott av nån dryg otrevlig individ istället för den där stackars underlägsna krabaten? Givetvis köpte jag och V en ny kanna åt honom men det var ändå lite lätt - ehm- generande. När jag några dagar senare glatt hälsade på ett par vitt främmande människor i tron om att jag kände dom insåg jag att jag nog får lära mig leva med detta karaktärsdrag och innerligt hoppas att folk i min omgivning gör detsamma...
~~~
Idag har det varit en fin dag fast himlen har varit grå som en blöt raggsocka och regnet bitvis har öst ner. Men det gör inget för jag är glad iallafall för jag har varit på en ekologisk expo och provsmakat allehanda godsaker konstant i flera timmar! Heaven! Sedan blev det en löptur i Centennial Park i solnedgången och himlen stack fram så där magiskt aprikosfärgad mellan de svarta molnen som den bara är här i Australien.
Snart får jag kamera och då lovar jag att bjuda på lite färska pics från Sydney! vilken cliffhanger va! Tills vidare får ni hålla till godo med denna fina bild från solnedgången i Manly.

lördagdensjätte

Heeej!
Jag har just skypat med min kära familj, så roligt att "befinna sig" i deras vardagsrum fast man är på andra sidan jorden! Trots att jag är blivande ingenjör slutar jag aldrig fascineras av teknik och jag tror att skype är typ 50% teknik och 50% magi.
Idag har jag umgåtts med samma trevliga människor som igår. Vi besökte fina Paddington Market (bästa marknaden i Sydney) där jag inhandlade ett häftigt födelsedagskort till lillebror som fyller hela 22 år imorgon! Sedan traskade vi hela vägen tillbaka till stan och stannade på vägen på ett café. De serverade varm choklad gjord på riktig smält choklad!! Tyvärr åker de trevliga människorna hem till Sverige imorgon som så många andra jag träffat här... Men det roliga med svenskar är att det är lättare att träffas igen när jag kommer tillbaka! Jag ser ljust på framtiden i Sydney och tror att jag kommer att lära känna mycket nytt roligt folk innan jag åker hem.
Hann även med ett gympass precis innan stängning - tror jag var sist ut, hehe... Ben och axlar var dagens fokus. Otroligt härligt att traska hem i den mörka varma kvällen! Nu är jag totalt slut efter dagens aktiviteter så det blir lugn hemmakväll med det goda teet.
I övrigt är jag på bra humör för jag har upptäckt att tjejerna jag bor med prenumererar på Cosmopolitan och har den goda stilen att lämna kvar den på matbordet, jippi! (den är svindyr här, 8 dollar = 8 koppar kaffe på 7Eleven)
Kvällens dinner: vegetariska köttbullar i tomatsås, broccoli och crème fraiche. gott!

när han mår dåligt

Åh vad det värker i hjärttrakten nu! Min älskade har åkt på kraftig magsjuka och ligger där hemma alldeles ensam. Vill vara nära men kan inte. Känns inte så hoppingivande att bara "om du inte är bättre om fyra månader så är jag där!"...
Innan detta hände har mitt humör strålat ikapp med solen denna fredag. Min tidigare omnämnda morgonpromenad fick en spännande twist i form av att jag självsäkert steg på Kingsford-bussen och väntade mig anlända till parken där jag skulle promenera fem minuter senare. Den tog dock inte den vägen jag trodde så jag fick lite sightseeing på tom mage - ett industriområde och förorten med det vackra namnet Rosebery passerades innan jag en halvtimme senare nådde slutdestinationen. Där hoppade jag kvickt på nästa buss tillbaka till stan efter en snabb check att den tog rätt väg. 40 minuter efter "promenadens" början kunde jag således börja promenera. Nästa gång tar jag rätt buss för då tar det bara en femma att komma till Centennial Park som är en stor och fin park med inslag som sumpmark (skorna är numera vackert bruna), levande hästar, svarta svanar, glada hundar, gubbar som spelar trumpet och djungel. Sedan har jag träffat lite trevliga människor och kom hem först närmare midnatt. Och justdet, har jag sagt att det går två busslinjer direkt till Coogee Beach 10 meter från min port? :D jag gillar mitt nya place! Ha en finfin fredag allesammans!
Jag imorse. Till vänster ser ni gardinen till mitt mysiga krypin där jag nu sitter och sippar sov gott-te från bästa affären T2!

jag har glömt visa min balkong!

Här sitter jag på min väldigt mysiga morgonsolsbalkong och dricker morgonkaffe innan en powerwalk i Centennial Park. Trots att det är vinter så bränner solen så nu åker SPF30+ på! Notera de trevliga växterna som bor på min balkong!

torsdagdenfjärde

HEEJ :)
Jag borde inte skriva om det redan men jag är so excited angående internshipet! Fick två sjuuukt intressanta praktikplatser att välja mellan så hela dagen har gått åt till att våndas och ha beslutsångest. För en som kan stå och vela en kvart mellan två olika märken cashewnötter på Coles är beslut av sådan här kaliber minst sagt jobbiga. Kan nämna att det ena innebär forskning på universitetet om hur växter reagerar på stress i form av utsläpp, typ koldioxid. Det andra var på en non-profit (icke vinstdrivande) miljöorganisation som håller i olika projekt för att bevara miljön och naturen här i New South Wales. Jag kan tänka mig att jobba med både forskning och projekt i framtiden så det var otroligt svårt. Till slut valde jag att söka miljöorganisationen för att det kändes spännande och allmänbildande. Förhoppningsvis lite mer omväxlande än labarbete även om det kan vara roligt också. Kvar är en intervju med företaget då jag tänker slita ut min själ och servera den på fat om det behövs (vilket det förhoppningsvis inte gör). Men mer om det nästa vecka!
I övrigt har jag idag spelat bas(!), tävlat om att vinna årskort till Sydneys basketlags hemmamatcher (galet hög stekarfaktor) samt varit en sväng på mysiga Coogee Beach. Sedan blev det gym, en halvtimmes löpintervaller följt av 45 min core bosu-pass. Man gör alla övningar på en bosuboll = hälften boll, hälften platta. Jobbigt men roligt och givande, rekommenderas! Pratade även med en av mina flatmates. Dom är båda 92:or. AAAH! Inte ett dugg åldersnoja för min del.. Jag blev en riktigt skicklig skådespelerska då jag med stolthet i rösten förkunnade "I am 24! Only!" Tjejen är otroligt allmämbildad, drog hela Vietnams historia för mig och berättade lite om språket och andra asiatiska språk och kulturer. Tydligen har norra Vietnam en väldigt strikt och gammalmodig syn på det mesta medan södern är mer västerländskt och frisläppt vilket härrör från en historia av kommuniststyre i norr. Från Vietnams historia gör jag en totalt osmidig övergång till min sköna säng, klockan är en bra bit över midnatt nu och sova har aldrig känts mer rätt! Ha en fin torsdagkväll!
Justdet, jag höll på att missa - idag firade jag och Sydney ett halvår tillsammans!!! :) vi har haft våra ups & downs men just nu är jag glad och tacksam över att vara här, vi går ju mot ljusare tider!



svettonsdag

Goddagens!

Idag måste jag få idka lite självbeundran och säga att jag är stolt över mig själv! Trots att jag var trött ställde jag klockan på halv 8 (vilket är astronomiskt tidigt för mig - jag vet, min dygnsrytm är lätt skruvad och jag är hemskt bortskämd) och gick en morgonpromenad på en timme innan frukosten. Hemligheten heter gratis påse snabbkaffe på gymmet och som den girigbuk jag är råkade jag ta två. Koffeinhög snörde jag på mig skorna och sedan kunde jag ha traskat till Melbourne! Det gjorde jag dock inte utan jag vände vid Centennial Park, en stor fin park några kilometer hemifrån mig. Det enda tråkiga är att vägen dit går längs en gata trafikerad à la Autobahn så ögonen och näsan rann av avgasförgiftning. Utvecklar jag tråkigheter som astma och lungcancer i framtiden får ni komma ihåg att det var här ni hörde det först! Sedan efter plugget så tänkte jag ta igen lite förlorad nattsömn men då var mina flatmates nere och lagade mat och kollade TV så jag stack till gymmet och körde ett spinningpass. Spinning är bland det jobbigaste som finns men det är skönt nu efteråt iaf. Framför allt är jag glad att jag två gånger lyckades mana fram träningsdisciplinen trots att jag var så trött.

Nu sitter jag och dricker det ljuva gröna mangoteet som jag tröstköpte när kära Victor drog hem (1 vecka sen idag, tiden går!). Till det äter jag ett specialgjort chokladmousse - grädde och 100% kakaochoklad! Jaa, jag har glömt att nämna en viktig händelse i mitt liv. Jag har hittat världens finaste ekologiska matvarubutik ganska nära där jag bor! Av en händelse traskade jag förbi och så bara låg den där. Som en hund i en benaffär gick jag runt och kollade på all fantasifull färgglad mat. Jag älskar mat som är genomtänkt, nyttig och god. Om jag hade lite mera stash skulle jag bara handla där! Eftersom jag är chokladberoende var jag tvungen att pröva 100% kakaochokladen. Till en början var den något av en besvikelse, inte det minsta söt utan snarare bitter. Väldigt bitter. Efter ett tag kom jag på att eftersmaken var rätt god. Sedan kom jag på den genialiska idén att smälta den och blanda med grädde och hips vips blev den supergod! Mitt omdöme är alltså: pröva den, men inte ensam! Ett annat fynd var marinerad vegetarisk "kyckling". Lär bli både ett och två besök där framöver!
Imorgon står intervjuuu på schemat, wish me good luck! Jag menar, praktik i Sydney - hur episkt?!
Nu är jag trött och längtar efter min otroligt sköna säng med vad jag tror är sidenlakan! Men först ska jag kika lite träningsbloggar o annat kul, tänka ut lite egna bloggidéer och skypa klart med V. Livet är allt bra härligt ibland :)
Auf Wiedersehen!
Jag gör en konstig grimas. Inget botox här inte!

vårkänslor

Hello!
Idag har jag mött upp Jasmina och Haris, det svenska paret som V och jag lärde känna på Whitsundays. Vi tog en fika på Lindt chokladcafé i solen, galet vad det stekte idag! Inte ett moln på himlen och riktig sommarvärme mitt på dagen. Enda tecknet på att det fortfarande är vinter är att det är svalare på kvällarna och blir mörkt kring halv 6. Men det går åt rätt håll! Sedan åkte vi till stadsdelen Paddington som ni har hört lovprisas i bloggen tidigare. Nära innerstan men mer som en mysig trött liten stad. Jag lekte guide och vi dreglade efter dyra fina plagg i skyltfönstren i de fina små butikerna.
Jag är förtjust i min nya lägenhet trots att det är säkert 70 trappsteg från gatan upp till lägenheten - man passerar en slags innergård vilket ju är förträffligt eftersom det skapar ett avstånd mellan mig och den trafikerade vägen. Det roliga är att de ca 70 trappstegen (ska räkna imorgon!) är så lätta att gå uppför, man bara studsar upp som en nypumpad basketboll! Som gammal brevbärare kan jag säga att dessa är såna där snabba bra trappor som man gillar. Bra snabba trappor för en brevbärare är generellt:
* ganska plana
* gärna spiralformade
* breda!
alltså INTE såna där smala korta som man får göra en 180° sväng på för att komma tillbaka, usch, de kan förstöra en hel arbetsdag! Vi har dock en fin fastighetsboxanläggning här så brevbärarna får spara sina spiror till andra hus.
Hann även med ett överkroppspass på gymmet, så underbart att vara igång med träningen igen! Jag har verkligen saknat det. Imorgon är det första föreläsningen i mina macroeconomics och Asien business-kurser och jag ser med spänning fram emot det!
Nu hoppas jag bara på att få sova. En av tjejerna jag bor med har sin pojkvän här och de är mitt i en livlig diskussion om huruvida pungråttor med kort eller lång päls är gulligast (eller nåt annat, jag kan inte riktigt urskilja orden). Tur att jag har mycket och intressant läsning som sällskap i min (väldigt bekväma!) säng.
Au revoir!
Mina nya hoods! Jag bor alltså i Surry Hills. Notera närheten till centralstationen (där det blå tåget ligger på kartan) samt stan (där det står "Sydney" på kartan).

surry hills

Ville bara meddela att jag nu har flyttat in! Fick åka tre vändor för att få med mig allt, ingen höjdare att åka buss med en massa väskor i rusningstid men nu är allt här iaf :) har skrivit kontraktet och allt känns verkligen jättebra so far! Tjejerna var nere och åt här men i övrigt håller de sig uppe på övervåningen i sina rum så jag har hela nedervåningen med kök för mig själv. Det är helt sjukt skönt att äntligen få packa upp allt, kläderna har den omisskännliga källardoften efter alldeles för många veckor i väskor. Ni som känner mig vet att jag är en lydigt organiserad människa på jobbet men fortfarande - ehm - jobbar på det privat. (saknar dig älskling!) Att ha alla sina grejer nedpackade i väskor och påsar är inte optimalt med min organisationsförmåga och jag vill inte tänka på alla de minuter jag har ägnat åt att leta saker under den senaste månaden ("var är den? stora väskan. nähä, lilla väskan? blå påsen? svarta påsen? smutsiga underklädespåsen? stora väskan igen... lilla väskan igen... äh never mind, den är värdelös och jag behöver den inte. inte alls). Alla möbler (säng+garderob+nattduksbord/hylla) i mitt lilla krypin är från IKEA liksom draperierna och längst uppe i hörnet på draperityget står det Sweden! mysigt!
ursäkta bildbristen men jag är kameralös för tillfället då mitt minneskort har lagt av...
Nu är jag så trött att jag ser rosa elefanter! (nästan) Ha en fin måndag och ny månad!

förväntansfull

Tjoho!
Ny vecka och för mig även ny termin i skolan! Jag åkte ut till uni för min första föreläsning i Applied Microeconomics. Kursen verkar hur bra som helst - till min stora förtjusning ska vi ha samma föreläsare som i microkursen jag läste förra terminen och hon var den klart bästa föreläsare jag har haft! Glad, entusiastisk och pedagogisk. Dessutom var vi bara ca 30 studenter på hela kursen så det kanske blir lite mer ordning och reda och lite färre bortskämda skräniga australiensiska snorungar som jag vill kasta ruttna ägg på.
Jag har även köpt en fin (begagnad) kursbok i Macroeconomics och vunnit en cafébok! (man skulle motivera vad som var bäst med Melbourne. Att jag inte har varit där glömde jag visst säga, hehe) Så nu är jag superdupertaggad över nya terminen! Justdet, på torsdag ska jag på intervju angående internshipet - så spännande! Jag ska vässa engelskan och leta fram min fina retorik så att jag kan övertyga dem om att jag är en duglig kandidat.
Just nu sitter jag på Martin Place i centrala Sydney och har just käkat en wrap för halva priset. Ett tips till alla som besöker Sydney, på eftermiddagarna säljer alla restauranger ut överbliven mat för en billig penning! (så kanske det är i Sverige också? jag vet inte, där är jag kraftigt trogen mikromat i plastlåda!) Solen skiner och jag har burit runt på höstkappan hela dagen, väldigt överflödig - jag gillar vinter där man kan gå i klänning utomhus!
nu måste jag dra, ska flytta in i mitt nya place där ris är inkluderat i hyran!
peace
Bara för att ni dör för att få se mina nya böcker! Om författarna läser detta vill jag ha lite ekonomisk kompensation för smygreklam :)
Denna hade jag funderat på att köpa för $35 men ödet ville annorlunda - gratis är gott!

RSS 2.0