on the news

Tänkte bjuda på en uppdatering om vad som händer i Australien (eller iallafall Sydney).

* Förra veckan var det en djurrättsgrupp som hade gått ut i media med en kampanj mot slakttransporter till Indonesien. Från norra Australien till Indonesien fraktades de stackars djuren, tätt packade utan mat och vatten för att sedan genom halalslakt gå en grym och smärtsam död till mötes. Efter att över 200.000(!) personer hade skrivit på en protestlista (däribland jag) till premiärminister Julia Gillard gick ett förbud igenom denna vecka.
* Sittande regeringen planerar att införa en carbon tax (skatt på koldioxidutsläpp) för de som släpper ut. Jag har läst insändarsidorna och debatten är riktigt hätsk - många menar att om inte USA och Kina ska ha en koldioxidskatt, varför ska lilla Australien ha det? De menar att Australien bidrar med en så liten procent av de totala utsläppen globalt sett att det inte gör någon skillnad. Oppositionsledaren Tony Abbott, känd för att vara åt det kvinnofientliga hållet, är som väntat emot förslaget och har setts vid en demonstration framför en skylt syftande på premiärministern med texten "Ditch the witch". Smidigt...
* Fullmäktige för delstaten New South Wales håller till i Sydney. En ledamot för regeringspartiet, Penny Wong, är öppet lesbisk. Under en debatt förra veckan då hon hade ordet blev hon avbruten av en manlig ledamot från oppositionen som hade gjort ett jamande ljud som tydligen används i nedlåtande syfte mot lesbiska kvinnor. Inte heller så smidigt.
* Sportsidorna handlar till 99% om rugby eller Aussie rules football (en blandning av fotboll och rugby som bara finns i Australien och som alla verkar vara tokiga i här).
* I alla tidningar står det om vintern och hur man ska överleva de kalla månaderna. Att det kan vara jobbigt att ge sig ut och springa för att musklerna förfryser och vilka kappor och mössor som gäller när temperaturen kryper ned mot 12+ (kallare än så blir det sällan annat än om nätterna).
* Den stora kulturhändelsen just nu är Sydney Film Festival där bl.a. Cate Blanchett närvarade på invigningen. Varje dag visas ett stort antal filmer från hela världen på biograferna, synd att jag inte har så gott om tid för tillfället...
* På teknikfronten verkar det forskas en hel del om solar power (solenergi). Australien har grym potential på området med mycket och stark sol och skulle kunna använda solenergi till både fordonsdrift och elförsörjning. Visste ni förresten att det inte finns några kärnkraftverk här?
Jag gissar att det är lite annat än vad som står att läsa på de svenska nyhetssidorna?
Återkommer snart med ett inlägg om vad vi har ägnat oss åt de senaste dagarna (plugg och shopping).
Jippi!

En glad nyhet på det personliga planet - min favoritchoklad har gått ned med $1! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0